Вести из епархија

Епископ источноамерички Иринеј: Земаљску таму распрши величанствени сјај Витлејемске звезде водиље

У дубини ове тајанствене ноћи Витлејема јудејског, ишчекујући рођење њеног Сина, Пресвета Дјева и праведни Јосиф затражише уточиште у хладној пећини, мрачној и нехајној попут света у коме ће се родити Богомладенац. Te ноћи, када се у телу роди Сунце правде, студен са зидова пећине растерâ топла добродошлица немуштих животиња које су пастири склонили од очију таме. И гле, рођењем Онога Који једини „твори све ново“ (Откр. 21,5), наш земаљски свет постаде „нова твар“ (II Кор. 5,17). Његову таму распрши величанствени сјај Витлејемске звезде водиље, која на чудесан начин сабра мудраце са истока око колевке новорођеног детета Христа. Њему, Кога небеске војске славе, благовештенску песму започеше и хорови анђела, својим славословљем водећи радознале пастире до јасала у којима лежаше Детенце младо, превечни Бог.

Владика Фотије: Божић је празник који нас диже ка небесима

-Божић је празник који нас диже ка небесима, враћа нас суштини наше вере и васкрсава нас духовно. Божић нас отрежњује и враћа нашим духовним коренима и добру, рекао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије у Божићном разговору за Радио Републике Српске, који можете чути овде.

Претпразништво Рођења Христовог у Требињу

Претпразништво Рођења Христовог у Требињу
Претпразништво Рођења Христовог у Требињу
Претпразништво Рођења Христовог у Требињу
Претпразништво Рођења Христовог у Требињу

Светом Литургијом и великим повечерјем са налагањем бадњака на централном градском тргу Црква требињска отпочела је прослављање Рођења Христовог. Предвођени својим свештенством, верни су се окупили у Саборни храм, најпре на свету Литургију, а потом и на повечерју, да би уз псалме и празничне песме, попут мудраца и пастира, били доведени до витлејемске ватре. 

Божић у Чапљини

Божић у Чапљини
Божић у Чапљини
Божић у Чапљини
Божић у Чапљини

Велики број верника парохије чапљинске окупио се у Саборном храму Вазнесења Господњег да у радости дочека Рођење Богомладенца Христа. На Бадње вече у порти Саборног храма празновање је почело налагањем бадњака, док се традиционалним ватрометом најављи Долазак на свет Спаситеља Господа Христа. Светој Чаши приступио је велики број верника.

Бадње вече на Копаонику

По први пут испред новоизграђеног храма Светих Кирила и Методија на Копаонику прослављено је Бадње вече. На Бадње јутро, командир Полицијске испоставе Копаoник са својим колегама и г. Гораном Стефановићем, председником Црлвене општине Јошаничка Бања, донели су бадњак испред храма.