ЗА ЗНАЊЕ И БЛАГОСТАЊЕ - Хуманитарни фонд Привредник, Народно позориште у Београду, 10. XII 2010.

Поводом пријема осамнаесте генерације стипендиста Хуманитарног фонда Привредник, у Народном позоришту у Београду, 10. децембра 2010. године, са почетком у 19.30, биће одржан свечани концерт под називом ЗА ЗНАЊЕ И БЛАГОСТАЊЕ. У програму учествују питомци Привредника, који су постигли више него завидну уметничку каријеру на домаћoj и европској музичкој сцени, као и глумац Милош Војиновић, који ће извести монодраму Светислава Басаре „Рат за књигу и хлеб", посвећену животу и делу оснивача „Привредника", Владимира Матијевића (1854-1929).

Концерт ће, у присуству Његове Светости патријарха српског г. Иринеја, чланова Владе Републике Србије, Његовог Краљевског Височанства принца Александра Карађорђевића и угледних личности из јавног живота, отворити Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. др Порфирије Перић, потпредседник Хуманитарног фонда „Привредник".

У конкуренцији више од 200 успешних средњошколаца и студената који су се јавили на конкурс, школски одбор Фонда је Патронату предложио 60 стипендиста, питомаца и штићеника, изабраних по строгим критеријумима, којима ће на свечаном пријему бити уручене приступнице Фонду.

Такође, на овој свечаности биће награђени питомци претходних генерација. За протеклих 18 година рада Привредник додељује 18 златника са ликом Белог анђела бившим питомцима за постигнуте успехе, године марљивог рада, неговање честитости, примање и даривање.

Српско привредно и хуманитарно друштво ''Привредник'' основао је, у Загребу 1897. године, Владимир Матијевић, угледни банкар и велики народни добротвор. Задатак Друштва је био да се сиромашној и даровитој деци омогући школовање и изучавање заната и трговине, као и да се после стручног образовања помогне у започињању самосталног посла. Привредниково начело ''Рад, штедња, честитост'' изражава три фундаменталне вредности на којима се градио и изградио овај далековиди подухват. Друштвена улога Привредника у периоду од свог настанка до Другог светског рата, када је на пут изведено око 40.000 деце, била је у томе да се конкретним методама створи економски самостална, стабилна грађанска класа и на тај начин допринесе општем напретку српског народа. Довести властити народ на економски, политички и културни ниво развијених нација Европе, циљ је ондашњих и данашњих прегалаца окупљених око Привредника.

Блаженопочивши Краљ Александар I Карађорђевић прихвата се, 1923. године, покровитељства над овом важном установом, што само по себи говори о степену угледа које је Привредник уживао у тадашњем друштву. У управи су били најугледнији Срби оног доба на челу са Патријархом, сликаром Пајом Јовановићем, индустријалцем Владом Илићем и другима. Привредник је изградио је много домова за ученике шегрте. Највећи су у Београду, Зрењанину, Новом Саду и Загребу.

Академик Јован Цвијић је сматрао да Привредник припада међу неколико најважнијих институција српског народа. Привредник је био једна од неколико највећих и најбогатијих хуманитарних организација. Михајло Пупин му је завештао велику имовину, као и многи други угледни Срби.

После смрти Матијевића руковођење "Привредником" су преузели најугледнији привредници тога доба међу којима се истиче инжењер Тома Максимовић директор Бате из Борова, касније изузетно успешни српски комесар за избеглице од 1941 до 1945.

„Привредник" су 1993. године, у Новом Саду обновили истакнути српски интелектуалци: академици Берислав Берић, Дејан Медаковић, почивши епископ шумадијски Сава Вуковић, почивши принц Томислав Карађорђевић, а подржали Српска Православна Црква, САНУ, Матица српска, Град Нови Сад,...

Од свог обнављања, кроз Привредник је прошло 17 генерација питомаца, односно 2 хиљаде младих талентованих и даровитих. Данас се под окриљем овог Друштва налази више од 200 питомаца, изабраних по строгим критеријумима, а који се, у средњим школама и на факултетима, школују за 67 различитих занимања. Многе од њих, данас, красе престижне националне и међународне награде и признања.

Делујући кроз три века и спајајући 113 година свога постојања, у различитим друштвеним и политичким околностима, Привредник остаје доследан свом изворном геслу: Рад, штедња и честитост. У том духу се и данас образују, у пуном људском и професионалном сјају, нове генерације Привредникових питомаца.

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ

„ЗА ЗНАЊЕ И БЛАГОСТАЊЕ"

Петак, 10. децембар 2010. године, 19.30 сати,
Народно позориште у Београду

П Р О Г Р А М

Стеван Ст. Мокрањац „Ускликнимо с љубављу"
Мешовити хор музичке школе „Исидор Бајић" и Вокални студио „Орфелин",
диригент Тамара Петијевић

Петар Крстић: „Нимфа"
Љиљана Лишковић, сопран, Дуња Црњански, клавирска пратња

Cantigas de Santa Maria: „Como Poden"
Ансамбл „Flauto dolce"

Јаков Готовац: „На ноћишту"
Васа Стајкић, баритон, Дуња Црњански, клавирска пратња

Georges Bizet: „Carmen Suite"
аранжман Jemmy Gold - „Habanera", „Danse Boheme"
Трио „Фла Кла Фла"
(Јелена Требатицки и Весна Митар, флаута, Сања Даксер, клавир)

Karl Jenkins: „Palladio"
Оркестар гитара Академије уметности, класа проф. Зоран Крајишник
оркестар води стр. сарадник Петар Поповић

Leonard Bernstein: „Balcony Scene iz West Side Story"
Весна Аћимовић, сопран и Горан Стргар, тенор,
Дуња Црњански, клавирска пратња

Традиционална српска песма: „Шано душо"
Маја Репић и Александар Узелац, пијанисти,
аранжман за клавир четвроручно Александар Узелац

Светислав Басара: „Рат за књигу и хлеб"
Милош Војновић, глумац

Војтех Шистек: „Ој Србијо мила мати"
Мешовити хор музичке школе „Исидор Бајић" и Вокални студио „Орфелин",
диригент Тамара Петијевић
_____________________

Водитељи програма
Неда Недовић и Игор Илић