Cекција са веронауке је дала једног од најбољих светских студената

Cекција са веронауке је дала једног од најбољих светских студената
Cекција са веронауке је дала једног од најбољих светских студената
Cекција са веронауке је дала једног од најбољих светских студената
Cекција са веронауке је дала једног од најбољих светских студената

Студент Игор Јовановић, кога је номиновао вероучитељ архијерејског намесништва пећиначког Милош Јефтић, сврстан је међу 50 најбољих студената на свету и бори се за победу у конкуренцији свих светских средњошколаца, студената, мастера и докторанта – преко 3500 номинованих из 94 државе света, по подацима организатора конкурса британске Варки фондације.

Осим Игора Јовановића, на такмичењу „Глобал студент“ вероучитељ Милош Јефтић је био ментор још два номинована студента из Републике Србије, из пећиначког намесништва, од којих је у шири избор ушла и Емилија Бастајић.

Игор Јовановић, награђивани иноватор, уметник и спортиста, члан мисије ОЕБС, учесник на преко 120 пројеката у Европи и свету, прикључио се 2018. године секцији са веронауке вероучитеља Милоша Јефтића, образовном центру Дружина Змај у зеленим чарапама, која је основана по благослову Епископа сремског г. Василија пре тачно једне деценије. За време свог мученичког рада, упркос бројним опструкцијама и без  икакве помоћи (све је вероучитељ финансирано од своје плате), Дружина је освојила више стотина награда на 80 такмичења из преко 40 научних области! Несвакидашња занимљивост је и да никад и ништа о тим успесима није споменуто у школама у којима је радио вероучитељ Милош Јефтић, који је први вероучитељ коме је 2021. године додељена „Светосавска награда“, виско признање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

-Ово је велики успех српске просвете који је забележила наша Дружина Змај у зеленим чарапама, вероватно најбољи светски неформални едукативни центар. Част ми је што је, од више вансеријских талената номинованих испред  Дружине, жири Варки фондације изабрао баш мене. Захваљујем се свом ментору, вероучитељу Милошу Јефтићу и Његовом Преосвештенству Епсикопу сремском г, Василију и позивам све заинтересоване да финансијски помогну рад наше Дружине. Исплатиће се им се, поручио је студент Игор Јоавановић који је доставио и фотографије из Оренбурга, са министром просвете Црне Горе Весном Братић на форуму „Евроазија глобал 2021.“ који се одржава под покровитељством председника Руске Федерације Владимира Путина), на коме је представник Републике Србије, као и са доделе највишег просветног признања, „Светосавске награде“, коју је, по жељи свог вероучитеља, преузео у Влади Србије.

Извор: Епархија сремска