Црква Енглеске: Значајан допринос локалним економијама и заједницама

У недавно објављеном извештају наводи се да су током 2019. године 42 англиканске катедрале у Енглеској допринеле локалној економији са 235 милиона фунти. На тај начин обезбеђено је 6065 послова са пуним радним временом, док је 15.400 људи волонтерски ангажовано током више од 900.000 часова. Катедрале су имале више од 14,6 милиона посета. Преко 308.000 школараца похађало је образовне догађаје, док је светиње посетило преко 9,5 милиона туриста. Исте године, катедрале су биле место богатог програма везаног за уметност, музику, филм, наслеђе и културу - преко 9.500 догађаја, два догађаја на свака три дана.

Управе катедрала су одиграле огромну друштвену улогу одговарајући на локалне потребе преко банака хране, група за подршку најугроженијима, незапосленима и бескућницима, активности у школама, домовима и болницама, клубова за бесплатан ручак, група за родитеље и децу, док је више од две трећине катедрала део црквеног еколошког програма A Rocha Eco за смањење емисије угљеника до 2030. годинје.

Економски и друштвени утицај катедрала у Енглеској проучавао је независна истраживачка консултантска фирма Екорис за Удружење енглеских катедрала како би показао како катедрале користе своје ресурсе за развој мисије и доброчинства.

Истраживање, које је у међувремену настављено, довело је до закључка да је пад броја посетилаца храмова имао значајан утицај на ниво прихода катедрала, односно смањење од скоро 80%. Затварање и ограничења присуства верника у парохији такође су значили да је мање људи присуствовало службама у катедрали; са просечно 362 одраслих и 108 деце у 2019. години на 84 односно 25 у 2020. години. Ипак , истраживање је открило да је Ковид-19 створио нове свештеничке и креативне могућности. Док је 75 посто постојећих друштвених пројеката катедрала прекинуто због затварања и ограничења, развиле су се нове услуге попут доставе, куповине и свештеничке подршке путем интернета. Поред преноса богослужења преко интернет платформи, дигиталне технологије су омогућиле свештенсву да досегну до више људи са креативним мрежним иницијативама као што су онлајн заједничке молитве и поклонички обиласци, али и, попут катедрале у Салисберију, велике уметничке изложбе на интернету. За време првог закључавања (локдауна) у Дурему је путем интернет сервиса настала Заједница молитве, група верника која емитује уживо богослужења и недељне евхаристије.

Ипак, закључак истраживања је да је пандемија, иако је донела нове креативне могућности, донела низ изазова, посебно због смањеног броја посетилаца, што је имало значајан утицај на ниво прихода и директан утицај на способност да катедрале буду самоодрживе.

Извор: Црква Енглеске