Интервјуи

Mитрополит Порфирије: Покушавају да елиминишу Богословски факултет из академске заједнице

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије за Политику: Појединци из врха универзитетске управе врше сталне притиске на управу и наставнике Православног богословског факултета, време је да се са тим престане.

Вест да је проф. др Родољубу Кубату, предавачу на Православном богословском факултету на предмету Стари завет, уручен отказ на факултету на основу одлуке Светог архијерејског Синода да му повуче благослов за службу учења, што је према статуту овог факултета неопходни услов за рад, била је тема и на недавној седници Сената Универзитета у Београду.

Интервју Архиепископa охридскoг Јована за „Блиц” - интегрални текст

 Архиепископ охридски г.г. Јован: интервју за “Блиц” (19.10.2020), интегрални текст

1. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ponovo se obratio Vaseljenskom Patrijarhu Vartolomeju sa molbom da "iskoristi svoje apelaciono pravo" i omogući priznanje takozvane MPC. Kako vi komentarišete ovaj potez koji jasno ukazuje na to da se pokušava, po modelu Ukrajine, odnosno prečicom i uz pomoć politike, doći do autokefalnosti takozvane MPC?

Требало је, најпре, председник да се информише шта то значи „апелационо право” и да ли Константинопољска Патријаршија има мериторно, односно апелационо право да решава питања унутар јурисдикције других аутокефалних Цркава. Овако изгледа врло неозбиљно за председника једне државе да тражи оно што адреса на коју се позива нема могућности да му испоручи. Нажалост, оваквим поступцима он се показује потпуно изгубљеним на позицији председника.

Патријарх српски Иринеј: Вучића осуђују за издају које нема. Суд о Председнику дали грађани на изборима.

За Косово и Метохију сам изузетно везан, провео сам тамо 18 година живота. Албански политичари због отворене подршке моћних западних држава нису вољни ни да разговарају, а камоли да преговарају са српском страном. Председник Србије Александар Вучић ухватио се укоштац са многобројним проблемима Косова и Метохије. Он се показао као одговоран државник по многим националним питањима. Суд о његовом раду су дали грађани на изборима.

У изузетно осетљивом и сложеном тренутку за Србију, српски народ и његову Цркву, када се распетљавање косовског чвора нашло у фокусу и највећих светских сила, ово у интервјуу за Вечерње новости поручује Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Проф. др Зоран Ранковић: Нападају факултет, прогонећи Цркву! Ректорка гура Универзитет у политички кал

Сукоби и неред одговарају оним снагама које желе да Православни богословски факултет одвоје од Српске Православне Цркве. Пошто у томе не могу да успеју, настоје свим силама да одвоје Универзитет од факултета.

- Заборављају, притом, да се већина најстаријих европских универзитета развила из богословских школа, чиме се њихови ректори и професори поносе. На покушај уклањања Православног богословског факултета из академске породице може се гледати и као на део акције чупања Универзитета из његових најдубљих идентитетских корена. Овим нападима мета је и Министарство просвете, које је преко своје надлежне инспекције, која једина има право вршења истражних радњи, потврдило сву легитимност рада факултета. Ово у разговору, за Новости, поручује проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета у Београду. Наглашава и да Свети Синод не утиче противправно на рад установе на чијем је челу, као и да су све црквене одлуке досад биле сагласне Статуту факултета.

Проф. др Зоран Ранковић: Све је легално, иза писма стоји шачица огорчених

Проф. др Зоран Ранковић о избору за декана Православног богословског факултета

Апсолутно сам легално изабрани декан! То су прво покушала да оспоре тројица професора Православног богословског факултета у писму Сенату Универзитета у Београду, да би потом двојица од њих поднела против мене тужбу Етичком одбору Универзитета у Београду, а оптужују ме да сам фалсификовао изјаве тридесетак чланова већа приликом реконструкције гласања за чланове Савета Православног богословског факултета. То у интервјуу за Блиц каже декан Православног богословског факултета Зоран Ранковић одговарајући на питање о легалности његовог избора које група професора Православног богословског факултета оспорава јер је мандат верификовао нелегални Савет факултета 19. маја ове године и то ретроактивним гласањем Наставно-научног већа.