Интервјуи

Митрополит Порфирије: Изазова ће бити, али никада нећемо изгубити веру да је Бог с нама

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије од првог је дана с народом који је претрпео стравичне губитке после серије разорних земљотреса у Сиску, Глини и Петрињи, као и околним селима у Хрватској.

У овим тешким данима, још једном се, како каже, показало да трагедије спајају људе, а да Српска Православна Црква не гледа ко је које националности и вероисповести, већ свима нуди солидарност и љубав. У интервјуу за Kурир митрополит Порфирије каже да неће заборавити лица људи, а поготово деце, пуна страха и зебње, након што су за само неколико минута изгубили све што су имали. Ганула га је, истиче, брзина којом су реаговале институције из Србије да помогну угроженима.

РТРС: Божићни интервју са владиком Фотијем

Пресудан тренутак у историји спасења рода људског јесте догађај Богооваплоћења, Тајна Рођења Христа Господа. Да ли човек у својој рањивости и несавршености препознаје тај спасоносни пут на којем се срећу Бог и човек? Шта Господ кроз видљиве знакове поручује људима? Срби су Божић увек славили, и у радосна и у тешка времена. Где српски народ проналази снагу, са којег се извора напаја? Разговарамо са Његовим Преосвештенством Епископом зворничко-тузланским г. Фотијем. Уредница религијског програма Жана Вукосављевић. Снимак интервјуа је доступан овде.

Божићни интервју Епископа крушевачког Давида за „Blic“

Божић се прославља код Срба породично уз богатију трпезу. То је део традиције, али није згорег да се подсетимо на његов црквено-богословски смисао. Какву животну поруку Божић носи за обичног човека?

Животна порука Божића људима, и Србима, и сваком човеку, ма он и „обичан“ био, заснована је на стварном, историјском догађају: очовечењу Сина Божјег, Господа Исуса Христа. Бог постаје човек, да би сваки човек могао постати богом; помоћу божанске благодати, и под одређеним условима; само да би „с нама био Бог“ (Матеј 1, 23).

Интервју владике Силуана за Радио SBS

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан дао је интервју за Радио SBS поводом прослављања празника Рођења Христовог:  https://www.sbs.com.au/language/serbian/audio/bishop-siluan-s-christmas-massage