Филм

Фестивал духовно–документарног филма

Завршен је пети Фестивала духовно–документарног филма. Награду за најбољи филм освојило је остварење „Било једном дванаест разбојника“ редитељке. Светлане Стасенко. Прича о јеромонаху Геронтију који пролази трновит животни пут – од затвора до подвижништва које се огледа у обнављању древних манастира, грађењу нових храмова и враћању на пут вере бивших робијаша и бескућника. Слојевита животна прича која практичним примером сведочи о снази вере.

Филм „Човек Божји” награђен на два велика фестивала

Дуго очекивани филм Јелене Поповић, „Man of God” („Човек Божји”), примио је, два пута у месец дана, Награду публике – на 43. Московском међународном филмском фестивалу (МИФФ) и на Фестивалу грчких филмова у Лос Анђелесу (LAGFF). Реч је о филму који говори о животу Светог Нектарија Егинског Чудотворца, чији се земаљски живот завршио 1920. године, због чега је и сâм филм „Човек Божји” посвећен стогодишњици од упокојења светог Нектарија. За сценарио и режију филма заслужна је Јелена Поповић, док је филмска музика дело Збигњева Прајснера, који је компоновао и музику за филмове Кшиштофа Кјешловског. Уз „Simeon Entertainment” и „View Master Films”, у продукцији филма су, међу многима, учествовали и манастир Ватопед са Свете Горе Атонске, Грчки Институт Светог Максима, као и Митрополија Месогејe и Лавреотике, док су у снимању филма учествовали грчки глумац Арис Серветалис, који је глумио светог Нектарија, холивудски глумац Мики Рурк и руска звезда Александар Петров, заједно са екипом изванредних грчких глумаца.

Награђен филм о храму Светог Прокопија у Прокупљу

Документарно остварење „Покајник у покушају“ о цркви Светог Прокопија у Прокупљу, сценаристе и редитеља Жикице Јовановића, до сада је освојио две награде на иностраним фестивалима у категорији за најбољи религијски филм. Филм је недавно награђен као најбољи религијски филм у Индији на фестивалу Tagore International Film Festival, а сада су лепе вести стигле и из Сингапура, где је овај пројекат награђен као најбољи у својој категорији на фестивалу World Film Carnival.

Напади на филм „Дара из Јасеновца“

Изјава потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић: -Напади на филм „Дара из Јасеновца“ и покушај његове дискредитације, кроз потпуно непримерене, неутемељене и неистините политичке оцене и оптужбе, не представљају критику филма, већ покушај оспоравања права да се говори о Јасеновцу као месту страдања српског народа.

У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”

У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”

Премијера филма „Земља живих” одржана је 11. новембра 2020. године у Areni Cineplex у Новом Саду. Филм је реализовала продуцентска кућа „DOF Creative Studio” из Новог Сада, у сарадњи са Академијом уметности Нови Сад.

Стазама сеоба

Приликом посете председавајућег Председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика Мађарској и Епархији будимској у лето 2019. године, у договору са Његовим Преосвештенством Епископом будимским г. Лукијаном одлучено је да се сними филм о Србима у Мађарској који би представио грађанима Републике Српске историју српског народа у тим крајевима, његово духовно и културно благо али и данашње стање. Филм је урађен крајем лета 2019. године у продукцији Радио телевизије Републике Српске у  режији г. Бранка Лазића.