Људска мисао управља роботом

Робот којим управља људска мисао постао стварност. Јапанска компанија "Хонда"осмислила направу сличну кациги са инструментима који мере активност људског мозга и шаљу сигнале роботу.

Јапански стручњаци наводе да је то ремек дело технологије. Јапанска компанија "Хонда" саопштила је да је направила робота којим управља људска мисао, захваљујући уређају сличном кациги са инструментима који мере активност људског мозга и шаљу сигнале машини.

У саопштењу се наводи да је последња верзија добро познатог робота "Асимо" компаније "Хонда" - који већ зна да плеше, трчи и уводи госте кроз канцеларијски простор - сада опремљена и такозваним мозак-машина интерфејсом (БМИ). Aналитичари наводе да ово ремек дело врхунске технологије значи да "хуманоид" може извршити четири основна покрета рукама, ногама и језиком на основу невербалних инструкција особе која их шаље концентришући се на само извршење акције.

"Довољно је да само замисли покрет десне руке и особа која проба уређај може да помакне десну руку робота "Асима". Прецизност покрета зависи од тога колико особа има добру концентрацију", рекао је један од научника који је радио на том пројекту. Научници су на конференцији за новинаре у Токију, где је и приказан експеримент, навели да "Асимо" може извршити покрете тачно у 90,6 одсто случајева, што је рекорд у области БМИ технологије.

Председник "Хондиног истраживачког института" у Јапану истакао је да је оно што они раде "само основно истраживање, али да раде на остварењу сна да се то и комерцијализује", али је признао да до тог циља још предстоји дуг пут.

Извор: РТС