Национални тренинг о заштити животне средине

Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине
Национални тренинг о заштити животне средине

У манастиру Свети Прохор Пчињски, у организацији Министарства животне средине и просторног планирања и међународне мреже ECENA, одржава се од 15. до 17. марта Нацинални тренинг о SEVESO II директиви, директивама у вези са отпадом и Минимални критеријуми за инспекцију за заштиту животне средине.

На отварању скупа, најпре је о циљевима скупа говорила госпођа Љиљана Станојевић, помоћник министра животне средине и просторног планирања, а затим је све присутне поздравио господин Михаил Димовски, у име међународне мреже ECENA, истакавши потребу имплементације 140 прописа из ЕУ у домаћа законодавства земаља које желе да постану чланови ЕУ. Мрежа ECENA, формирана је 2002. године као подршка земљама југоисточне Европе и Турске у њиховој имплементацији законодавства ЕУ из области заштите животне средине и истакао одличну сарадњу са надлежним Министарством животне средине и просторног планирања.

У име Православне епархије врањске, присутне је поздравио и пожелео им успешан рад свештеник Владан Милутиновић, секретар Епархије врањске. У свом кратком обраћању, присутне је упознао са Епархијом врањском, њеним манастирима и црквама, али и активностима Епархије врањске као управљача заштићеног природног добра Предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'', којим Епархија врањска управља од 2003. године.

Предавачи на скупу су представници Министарства животне средине и просторног планирања, а на скупу учествују представници инспекцијских органа из: Новог Сада, Суботице, Вршца, Београда, Шапца, Смедерева, Краљева, Ниша, Лесковца и Врања.

Учесници скупа посетиће комплекс манастира Свети Прохор Пчињски, упознати се са његовим духовним, историјским и културним вредностима.

Скуп ће радити по групама и радионицама, а за 16. март предвиђена је пленарна седница на којој ће бити усвојени закључци, препоруке и затварање Нациналног тренинга посвећеног овим значајним темама из области заштите животне средине.

Извор: Епархија врањска