Патријарх

Патријарх Порфирије у Тузли: Сваки човек је ближњи

Изјава за медије Патријарха српског г. Порфирија после свете Литургије у Саборном храму у ТузлиБудимо одговорини. Не дозволимо себи да нам други каже ко смо. Ми смо сви деца Божја и сваки човек је створен по слици и прилици Божјој, а то значи да од сваког од нас Господ тражи да као Његова деца будемо Његово наслеђе и сви уђемо у Царство Божје, које јесте тајна будућег века али је и овде присутно у оноликој мери колико ми можемо то да потврдимо и покажемо, истакао је патријарх Порфирије у изјави за медије после свете Литургије у Саборном храму у Тузли.

Патријарх Порфирије: Знамо да је Господ створио свет и све људе и да су сви позвани да буду браћа и да закон по којем ми живимо јесте закон љубави

Без Христа, без Јеванђеља Његовог и без заповести Његових не постоји ништа што има трајну вредност у нашем народу.

Зашто то кажем, браћо и сестре? Па управо стога што ако је ишта данас потребно читавом свету, али и нама и нашем народу, то је Јеванђеље Христово, то је реч Његова, јер та реч јесте љубав, јер та реч не познаје непријатеља, јер та реч је спремна на жртву, спремна на праштање, спремна на милосрђе, спремна на покајање и на многе и многе вредности које извиру из личности Христове и Јеванђеља Његовог, а заживеле су у нашем народу кроз нашу Цркву и кроз нашу веру.

Патријарх српски Порфирије,
из беседе на прослави 140. годишњице освећења Саборног храма у Тузли

Патријарх Порфирије: Христова реч јесте мера и мерило свега онога што је вредно у нама као појединцима, али и у нашем народу као заједници

У име Оца и Сина и Светог Духа. Преосвећени Владико, браћо архијереји, часни оци, браћо и сестре, благословени смо данас сви благословом Божјим јер нас је Господ сабрао на свету Литургију у свети храм, на место где је сам Живи Господ присутан, али на место где смо и ми заједно са Њим, у јединству са Њим, у заједници са Господом, али не мање и у заједници између себе.

На овом светом месту, у овом светом храму сабрани смо и благословени Живим Богом, а посебно, дозволите то да кажем, и ја лично смо благословен данас и радостан, испуњен радошћу Духа Светог, али и људском радошћу, због ваше љубави, због тога што волите Бога, због тога што волите своју Цркву, због тога што Црквом и кроз Цркву живите и у Њој налазите смисао свога постојања. Радостан сам због тога што чувате православну веру и не само да је чувате него и њоме живите. Радостан сам и као обичан човек јер сам данас овде у овим крајевима босанским који су предивни, које је Господ саздао да буду место молитве, да буду место љубави, да буду место добра.

140. годишњица Саборног храма у Тузли

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 25. јуна 2022. године светом архијерејском Литургијом у Катедралном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли. Том приликом, прослављена је и 140. годишњица од освећења тог светог храма.

Саслуживали су преосвећена господа епископи бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, осечко пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, изабрани шабачки Јеротеј, изабрани западноевропски Јустин и мохачки Дамаскин.

Патријарх Порфирије: Вера је оно на чему се зида и гради живот људи у Тузли

-Сви људи који овде живе, православни, католици и муслимани, имају свој храм у који долазе и у којем се моле Богу. У том храму успостављајући заједицу са Богом и ослушкујући шта је то воља Божја сигурно да долазе и до спознаје да нам је сваки човек ближњи и да је свако сваком потребан. Нико не може рећи другом: Ниси ми потребан и могу ја без тебе! Заправо баш због тога што постојимо једни са  другима и живимо једни са другима имамо могућност да упознамо - познавајући једни друге - и Бога; као и да упознавајући Бога упознајемо једни друге као браћу, као ближње, поручио је патријарх Порфирије..

Преосвећени Владико, драги брате и саслужитељу, браћо архијереји, часни оци, браћо и сестре, сувишно би било да говорим о радости коју осећам зато што смо данас сабрани у овом светом храму и о радости и благослову Божјем због тога што се налазимо у овој предивној земљи, земљи подвига, молитве, љубави, али и у земљи искушења и падова. Међутим, зато што у овој земљи живе људи које води Бог и који се Богу са поверењем обраћају, на крају они Њега моле да буде воља Његова.

Патријарх српски Порфирије свечано дочекан у Тузли

 Епископ зворничко-тузлански Фотије: Народ у Тузли дочекује Патријарха радо, дочекује га као свог духовног оца и пастира који седи на трону Светог Саве.

-Највећи број система вредности је нешто што се супротставља оним вредностима који произилазе из наше вере у Бога. Могли бисмо рећи да практично постоје вредности које су резултат вере у Бога и са друге стране бројни системи вредности који немају у свом корену веру у Бога. Ту постоји разлика и због тога ми имамо одговорност за оне који не верују у Бога, имамо одговорност да им посведочимо собом, својим животом да смо ми верници, да верујемо у Бога, да верујемо у Христа и да је Христос тај који одређује наш живот, да Његова реч и Његове заповести одрђују наш живот, истакао је 25. јуна 2022. године Патријарх српски г. Порфирије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли.