Поздравно слово владике Фотија на отварању Међународног конгреса кардиолога у Бијељини

Владика Фотије: Како у нама куца телесно срце, тако постоји и духовно срце и између њих мора да постоји јединство да би човек функционисао на прави начин. Кроз хармонију душе и тела престају сви сукоби, неслагања и неразумевања.

-Да је овај догађај веома значајан не само за грађане Бијељине, за све у Републици Српској него и шире, говори чињеница да смо за организовање Конгреса добили благослов Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија као и Његовог Преосвештенства Владике зворничко-тузланског г. Фотија који је вечерас са нама на шта смо веома поносни, истакли су организатори II међународног конгреса ХИСПА БиХ - "Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова-постковид ера" који је 1. априла 2022. године отворен у Бијељини.

У свом поздравном слову епископ Фотије је на првом месту истакао да је рад конгреса благословио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије:

-И ја сам се, наравно, придружио јер се Конгрес одржава овде у Бијељини, на простору Епархије зворничко-тузланске. Како у нама куца телесно срце, тако у нама постоји и духовно срце и између њих мора да постоји јединство како би човек функционисао на прави начин. Ми се трудимо да негујемо такав облик јединства између Цркве и државе овде, у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и, наравно са матичном државом Србијом. Зато је на српском грбу двоглави орао са једном круном; представник земаљске и духовне власти под истом круном у једномислију и немањићкој симфонији који поручује да свако ради свој посао, али сви заједно да деламо на добро свог народа. Зато има смисла што сам данас ја, као владика Српске Цркве, присутан овде да благословим овај скуп и да покажем да Црква и наука нису у супротности и да - чак шта више! - они заједно раде на добробит нашег народа. Када смо се борили са ковидом наука је радила своје, лекари су дежурали у три смене, а ми смо их непрестано помињали у нашим  молитвама. Црква се непрестано молила Богу да прекрати ту пандемију, ту страшну болест која се појавила. Ми смо се борили заједно у симфонији и заједно ћемо из те борбе изаћи као победници. ако Бог да. Кроз јединство душе и тела, кроз хармонију и симфонију те две главе, Цркве и државе, у друштву престају сви сукоби, неслагања и неразумевања. Наука је плод вере, а то ми Срби најбоље знамо сећајући се Николе Тесле, једног од највећих научника света, сина православног свештеника и побожне мајке. Чујемо да овде имамо госте из дванаест земаља. Сви су добродошли, а ми ћемо им показати срце широко нашег српског православног народа, наших научника, показаћемо да јесмо Срби али да волимо све друге људе и све их прихватамо као своју најрођенију браћу. Живели! Бог вас благословио и свако добро вам даровао.

На конгресу, који траје до 3. априла, учествује више од 700 учесника, међу којима 70 предавача из региона, Европе и света који су се током две године интензивно бавили ковид и постковид синдромом. Научни скуп се одржава под генералним покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, Министарства здравља и социјалне заштите и Министарства за научно-технолошки развој.

Видео снимак обраћања владике Фотија налази се на интернет страници Епархије звирничко-тузланске.