Наука

Научни скуп „Ниш и Византија"

Научни скуп „Ниш и Византија"
Научни скуп „Ниш и Византија"
Научни скуп „Ниш и Византија"
Научни скуп „Ниш и Византија"

У петак, 3. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније присуствовао је отварању међународног научног симпосиона Ниш и Византија у свечаној сали нишког Универзитета, који је део обележавања славе Града Ниша.

Крагујевац: Здравље које побеђује смрт

Крагујевац: Здравље које побеђује смрт
Крагујевац: Здравље које побеђује смрт
Крагујевац: Здравље које побеђује смрт
Крагујевац: Здравље које побеђује смрт

Последње предавање у оквиру циклуса предавања у току Великога Поста, које одржава братство храма Светога Саве на Аеродрому, било је „Здравље које побеђује смрт“. Њега је припремио и изложио протонамесник Немања Младеновић.

Поздравно слово владике Фотија на отварању Међународног конгреса кардиолога у Бијељини

Владика Фотије: Како у нама куца телесно срце, тако постоји и духовно срце и између њих мора да постоји јединство да би човек функционисао на прави начин. Кроз хармонију душе и тела престају сви сукоби, неслагања и неразумевања.

-Да је овај догађај веома значајан не само за грађане Бијељине, за све у Републици Српској него и шире, говори чињеница да смо за организовање Конгреса добили благослов Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија као и Његовог Преосвештенства Владике зворничко-тузланског г. Фотија који је вечерас са нама на шта смо веома поносни, истакли су организатори II међународног конгреса ХИСПА БиХ - "Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова-постковид ера" који је 1. априла 2022. године отворен у Бијељини.

Епископ бачки др Иринеј учествовао у представљању књиге Пусто турско у Матици српској

У четвртак, 31. марта 2022. године, у свечаној дворани Матице српске представљено је друго издање књиге академика Дарка Танасковића Пусто турско.

После уводног обраћања професора др Драгана Станића, председника Матице српске, о књизи су говорили Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, професор др Драган Станић, Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, и аутор књиге, академик Дарко Танасковић.

Недеља праштања

Последњи дан пред почетак Великога Поста Црква од давнина назива „Недељом праштања". На тај дан у црквама се читају Христове речи: „ Ако не опростите један другом сагрешења ваша, неће ни Отац ваш небески опростити вама ваша прегрешења". Тога дана увече, уочи самог почетка Великог поста, у храмовима се врши обред узајамног праштањаи ми - мирећи се једни са другима - улазимо у пост, у период очишћења, продубљења и освећења наших живота.

Епископ славонски Јован: Јaсeнoвaц у крилу свјетске историографијe

Пред нештo вишe oд мјесец дана одржане су двије међународне научне конференције које су се потпуно или дјелимично бавиле Јасеновцем и/ли страдањем на простору окупиране Краљевине Југославије у Другом свјетском рату. Очигледни закључци с та два скупа су од пресудне важности за истраживање холокауста, геноцида и уопште страдања – и наравно самог рата – на задатом простору данас.

Oбe конференције одржане су виртуелно: jeднa кojу je oрганизовао Центар Хуго Валентин са Универзитета Упсала – уз подршку Међународне алијансе за сјећање на холокауст (IHRA) - oд 15. дo 17. децембра 2021. гoдинe, тe другa, редовна двогодишња конференција Јад Вашемовог Међународног института за проучавање холокауста, коју је пандемија COVID-19 помакла с претпрошлог децембра (2020.) на период од  6. дo 9. децембрa 2021. годинe.