Наука

Др Славољуб Лукић: Антропологија Светог Иринеја Лионског

У Великој сали Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, 21. фебруара 2022. године одржана је промоција књиге др Славољуба Лукића под називом Антропологија Светог Иринеја Лионског.

Књига је преведена и допуњена докторска дисертација одбрањена 2017. године на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну у оквиру предмета Догматско богословље, уз подршку ментора проф. др Јоаниса Куребелеса. Издавач књиге је Богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи, а њено штампање је помогао Републички секретаријат за вере Владе Републике Српске.

Владика Јован даривао Библиотеку Српске Патријаршије

Владика Јован даривао Библиотеку Српске Патријаршије
Владика Јован даривао Библиотеку Српске Патријаршије
Владика Јован даривао Библиотеку Српске Патријаршије
Владика Јован даривао Библиотеку Српске Патријаршије

Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован посетио је 25. јануара 2022. године Библиотеку Српске Патријаршије у Београду, где га је дочекао директор др Зоран Недељковић са сарадницима.

Објављен 63. том „Православне енциклопедије”

У издању руског Црквено-научног центра „Православна енциклопедија” објављен је нови, 63. том Православне енциклопедије. У овом тому настављен је низ одредница на слово „С”. Овај том започиње текстом о светом великомученику Сергију Вјачеславовичу Константинову, настојатељу Вазнесенске цркве у граду Кимри, осуђеном 1937. године на десет година заточеништва у логору. Свети великомученик Сергије Константинов упокојио се 1941. године на ободу града Коврова. Овај том завршава се чланком под називом „Синаксар”. У византијској традицији наведени термин означава зборник црквених текстова, житија и служби посвећених одређеном црквеном празнику или светитељу, који се читају током богослужења, поређаних по календарским данима.

Српска Православна Црква у Италији

Српска Православна Црква у Италији
Српска Православна Црква у Италији
Српска Православна Црква у Италији
Српска Православна Црква у Италији

Од тренутка када је стекла самосталност у XIII веку Српска Православна Црква је имала бројне и живе везе са Католичком Црквом на територији данашње Италије. Најважнији догађаји који су обележили те односе су пре свега покровитељски однос чланова династије Немањић, краљева Милутина и Стефана Дечанског, као и цара Душана, који су храму Светог Николе у Барију поклонили бројне и вредне дарове.

Стогодишњица Руске Православне Заграничне Цркве

У Београду и Сремским Карловцима од 23. до 25. новембра 2021. године одржана Међународна научна конференција „Везе времена – закључци и преспективе – ка једном столећу Руске Заграничне Цркве“

Почетак научног скупа се поклопио временски са оним данима рада Првог руског свезаграничног црквеног сабрања које је пре тачно једно столеће одржано у Сремским Карловцима од 21. новембра до 3. децембра 1921. године. Организатори научне конференције су Архив Српске Православне Цркве и „Историјске студије Руске Православне Заграничне Цркве“ предвођене ђаконом др Андрејем Псаревим, професором црквене историје у Џорданвилској Семинарији.

Научна конференција о стогодишњици Руске Православне Заграничне Цркве (1921–2021)

Са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у Београду и Сремским Карловцима од 23. до 25. новембра 2021. године биће одржана научна конференција „Везе времена: закључци и перспективе – једно столеће Руске Заграничне Цркве“.

Научну конференциу организује Архив Српске Православне Цркве у сарадњи са ROCOR STUDIES – Historical Studies of the Russian Church Abroad из Њујорка  коју води ђакон др Андреј Псарев, професор црквене историје из Џорданвилске семинарије. Научна конференција ће окупити 23 експерта из области руске црквене историје, руске емиграције и српско-руских односа из Сједињених Америчких Држава, Русије, Белорусије, Украјине, Аустралије и Канаде. Програм на руском (програм) и енглеском језику (programme).