Пријем у Патријаршији српској - 9. децембар 2015.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је данас, 9. децембра 2015. године, у Патријаршији српској у Београду делегацију државних органа Републике Србије.

Овом приликом вођени су разговори у вези са правним статусом имовине Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, која је враћена у поступку реституције. Тема разговора је била проналажење одговарајућих правних механизама за извршење 24 решења о повраћају непокретне имовине српским православним манастирима на Косову и Метохији. Ова решења су донета од стране Дирекције за реституцију у фебруару 2008. године, пре једностраног проглашења сецесије Косова и Метохије од стране привремених органа тзв. „Републике Косово“.

У том смислу договорено је да се искористе сва правна средства која предвиђа правни поредак Републике Србије, као и одговарајући акти међународног права, све у циљу спровођења поступка укњижбе односне имовине у корист Српске Православне Цркве у надлежним јавним регистрима у којима се води евиденција о непокретностима.

Окончањем ових поступака стекли би се сви услови за улазак у посед ове непокретне имовине од стране српских манастира на Косову и Метохији, те спречила даља узурпација и девастација имовине наше Свете Цркве у јужној српској покрајини.

Састанку су присуствовали државни секретар Министарства правде г. Чедомир Бацковић, ранији директор Дирекције за реституцију Републике Србије г. Владимир Тодоровић, члан Правног савета Српске Патријаршије судија г. Предраг Васић и начелник Одељења општих и правних послова Патријаршијског управног одбора г. Милан Андрић.