Званичне посете

Патријарх Порфирије примио децу учеснике Кроса РТС

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 25. јуна 2022. године у капели Светог Симеона Мироточивог у Патријаршијском двору у Београду децу из расејања, учеснике Кроса РТС који ће се одржати у Лесковцу од 25. јуна до 2. јула 2022. године.

Пријему су присуствовали градоначелник Лесковца г. Горан Цветановић, директор Кроса РТС г. Стеван Ковачевић и преосвећена господа изабрани западноевропски Јустин и марчански Сава, шеф Кабинета Патријарха српског. Патријарх Порфирије је младе спортисте очински поучио:

Орден Светог деспота Стефана г. Драгану Вукићу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 23. јуна 2022. године у Патријаршији српској у Београду орден Светог деспота Стефана Лазаревића г. Драгану Вукићу, дугогодишњем управнику Доброчинства, Поклоничке агенције Српске Православне Цркве.

Свечаној додели високог одликовања присуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода: Високопреосвећни Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и преосвећена господа епископи сремски Василије, бачки Иринеј и зворничко-тузлански Фотије. У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је прочитао високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, наводи се да се, на предлог Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, г. Драгану Вукићу, дугогодишњем управнику Доброчинства, додељује високо црквено одликовање орден Светог деспота Стефана Лазаревића због љубави према светој мајци Цркви показаној изузетним прегалаштвом при оснивању и раду Поклоничке агенције Српске Православне Цркве.

Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Португала

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију г. Марију Виржинију, амбасадора Португала у Републици Србији.

Током срдачног разговора са гђом Виржинијом, патријарх Порфирије је истакао да следовање јеванђелских врлина представља најсигурнији и најуспешнији модел за унапређење међуљудских односа, учвршћивање мира и стварање плодотворне сарадње како у земљама региона тако и у целом свету.

Патријерх Порфирије примио амбасадора Азербејџана

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Камила Хасијева, амбасадора Aзербејџана у Републици Србији.

У срдачном и пријатељском разговору саговорници су нагласили да су добри односи између два народа засновани на чврстим темељима који се изнова учвршћују у духу сарадње и међусобног разумевања. Патријарх Порфирије је истакао да у данашњем времену подела и сукоба односи наших народа могу да послуже као пример свима. Амбасадор Хасијев је поновио спремност за плодотворну сарадњу на свим нивоима.

Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Немачке

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 17. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Томаса Шиба, амбасадора Савезне Републике Немачке.

Током опроштајног сусрета првојерарх Српске Православне Цркве је захвалио амбасадору Шибу на сарадњи и пожелео му много успеха у будућој дипломатској мисији. Пријему је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског.

Патријарх Порфирије примио амбасадора Краљевине Шпаније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 17. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Раула Бартоломеа Молину, амбасадора Краљевине Шпаније у Републици Србији.

Патријарх Порфирије у срдачном разговору са амбасадором Молином је нагласио потребу јеванђелске поруке мира која у актуелним дешавањима у Европи и свету представља једини пут за решење свих сукоба. Амбасадор Молина се сагласио са патријархом Порфиријем и изразио жељу за брзим окончањем сукоба у Украјини.