Званичне посете

Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Казахстана

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 15. априла 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Мади Атамкулова, амбасадора Републике Казахстана. 

У топлом и срдачном разговору амбасадор Атамкулов је Његовој Светости пренео поздраве председника Казахстана Токајева и уручио му позивницу за учешће у раду седмог форума лидера светских и традиционалних религија у Нур-Султану који ће обрађивати теме као што су последице епидемије корона вируса, тренутна дешавања у свету и сличне. Патријарх је истакао значај тог скупа, јер шаље дубоку поруку целоме свету. 

Разговор патријарха Порфирија и шведске амбасадорке

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 4. априла 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију гђа Анику Бен Давид, амбасадорку Краљевине Шведске у Републици Србији.   

У срдачном и пријатељском разговору патријарх Порфирије нагласио је потребу за дијалогом и међусобним уважавањем који за своје темеље имају не само политичке или економске потребе него пре свега духовне и културне вредности.

Патријарх подржао развој српских електронских медија у Румунији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 22. марта 2022. године у Патријаршијском двору у Београду са делегацијом конзорцијума Artmedialink Group из Темишвара. 

У топлом и срдачном разговору гости су пренели поздраве Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана и изразили велику захвалност на Патријарховој подршци развоју српских електронских медија у Румунији. Као знак видљиве благодарности Његовој Светости су овом приликом уручили Златну повељу те успешне медијске компаније, као и икону Светог Порфирија Кавсокаливита.

Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Белгије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 18. марта 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Куна Адама, амбасадора Краљевине Белгије у Србији. 

У отвореном и срдачном разговору наглашен је значај успостављања мира у тренутној кризи која потреса европски континент. Патријарх Порфирије је истакао да Црква где год да борави чини све што може како би се успоставио мир. Саговорници су дотакли и одређене регионалне проблеме и изразили наду да ће бити што пре правазиђени.

Патријарх Порфирије примио аустријског канцелара Нехамера

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 17. марта 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Карла Нехамера, савезног канцелара Републике Аустрије.

У пријатељском и срдачном разговору Његова Светост Патријарх је са задовољствомо говорио о веома добрим условима у којима делује Српска Православна Црква у Аустрији и на томе захвалио канцелару Нехамеру. Кроз чињеницу да у Аустрији живи и ради више стотина хиљада православних Срба, Патријарх је истакао значај очувања и унапређења добрих односа српског и аустријског народа, чему ће важан импулс дати и сусрети г. Нехамера са српским званичницима.

Патријарх српски г. Порфирије разговарао са г. Емануелом Жиофреом, шефом Делегације Европске уније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода: преосвећеном господом епископима сремским Василијем и крушевачки Давидом, као и Епископом марчанским г. Савом, шефом Kабинета Патријарха српског, примио је 15. марта 2022. године у Патријаршијском двору у  Београду Његову Екселенцију г. Емануела Жиофреа, шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, са сарадницима.

Отворен и искрен разговор тицао се актуелне кризе која потреса пре свега европски континент и европске народe, али и читав свет. Саговорници су се сагласили да Цркве и верске заједнице и њихови предводници данас могу имати благотворну улогу, јер се залажу за мир, дијалог, толеранцију и имају могућност да допринесу превазилажењу великих проблема са којима се суочава данашња Европа.