Званичне посете

Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Словачке

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 16. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Федора Росоха, амбасадора Словачке у Републици Србији.

У срдачном разговору саговорници су се сагласили да је од највећег значаја да се искрени пријатељски односи између два народа и даље негују и развијају. Пријему је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског.

Патријарх српски примио амбасадора Египта

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 15. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Басела Салаха, амбасадора Египта у Републици Србији.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је изразио наду да ће сарадња, која се одвија на многим нивоима, бити настављена и унапређена. Амбасадор Салах је истакао Патријархову посвећеност изградњи мира, разумевања и поверења у региону. Саговорници су се сагласили да у времену раздора и нетрпељивости, мир и међусобна сарадња представљају једини пут који треба следити.

Патријарх Порфирије примио бискупа Јарослава Јаворника

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 15. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Преузвишеног бискупа Словачке Евангеличке Цркве а.в. у Србији г. Јарослава Јаворника.

У срдачном и пријатељском разговору Патријарх је истакао да су односи између Српске Православне Цркве и Словачке Евангеличке Цркве а.в. традиционално добри, да се огледају у успешној заједничкој сарадњи по многим питањима и да служе као пример како хришћани, без обзира којој Цркви припадају, у свакодневним проблемима и изазовима треба да буду потпора и подршка једни другима.

Патријарх српски Порфирије примио Надбискупа врхбосанског Тома Вукшића

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Надбискупа врхбосанског монс. Тома Вукшића.

Током срдачног сусрета патријарх Порфирије је поновио више пута исказан став да верски лидери морају да учине све што је до њих, пре свега својом вером у Бога и молитвом, да сви људи живе у миру и међусобном разумевању. Саговорници су истакли да су изазови са којима се хришћани данас сусрећу широм света велики. Стога хришћани, без обзира којој Цркви припадају, у свакодневним проблемима и изазовима треба да буду потпора и подршка једни другима.

Патријарх српски Порфирије примио Амбасадора САД-а

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 7. маja 2022. године у Патријаршиjском двору у Београду Његову Екселенцију Кристофера Хила, амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

У пријатељском разговору, првом по ступању амбасадора Хила на дужност у српској престоници, размотрена је ситуација у јужној српској покрајини Косову и Метохији, где је претходних дана боравио Његова Светост Патријарх. Наглашено је да су данас дијалог и мир најважнији и најпотребнији свугде и на сваком месту, а посебно у Украјини. Патријарх је истакао значај и улогу Српске Православне Цркве у српском народу како у земљи тако и у региону.  

Патријарх Порфирије примио амбасадора Кипра

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 15. априла 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Димитрија Теофилакта, амбасадора Кипaрске Републике. 

Разговор који је вођен у пријатељској атмосфери тицао се актуелних дешавањима на истоку европског континента. Саговорници су изразили обострану велику жељу и молитвену наду за брзо окончање сукоба и почетак мировних преговора ради превазилажења свих неспоразума.