Званичне посете

Благослов српског Патријарха српским атлетичарима

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. марта 2022. године у Патријаршијском двору у Београду чланове репрезентације Србије у атлетици, учеснике предстојећег светског дворанског првенства, које ће се одржати од 18. до 20. марта у Београду.

О току припрема Његову Светост су обавестили Веселин Јевросимовић и Слободан Бранковић, председник и директор Атлетског савеза Србије, док су о амбицијама и жељама српских атлетичара говорили  репрезентативци Милица Гардашевић и Лазар Анић.

Разговор Патријарха српског и папског нунција у Словенији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду апостолског нунција у Словенији и апостолског делегата за Косово и Метохију Жан-Мари Шпајха.

У срдачном и отвореном разговору патријарх Порфирије и надбискуп Шпајх су разменили мишљења о актуелним догађајима и искушењима са којима се сусрећу две цркве и сагласили се да је једини начин за проналажење решења за различите кризе са којима се сусреће савремени свет дијалог који се темељи на јеванђељској љубави. Пријему је присуствовао Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског.

Патријарх разговарао са Амбасадором Републике Француске

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 18. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Пјера Кошара, амбасадора Републике Француске.

У срдачном разговору патријарх Порфирије је истакао да су традиционално пријатељски односи српског и француског народа, који потичу још из Средњег века, крунисани у областима образовања и уметности, о чему сведочи податак да су највећи српски научници, уметници, официри, па и архијереји, своје знање стицали на чувеним француским универзитетима.

Патријарх Порфирије и министар Дмитровић о демографији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 11. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду са г. Ратком Дмитровићем, министром за бригу о породици и демографију. 

Министар је упознао Патријарха са тешком демографском ситуацијом у Србији и српском народу у целини и мерама које држава предузима како би се створиле претпоставке за демографски опоравак.

Патријарх српски разговарао председником Међународног фонда јединства православних народа

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 11. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду амбасадора Руске Федерације г. Александра Боцан Харченка и председника Међународног фонда јединства православних народа г. Валерија Алексејева.

Пријему је присуствовао шеф Кабинета Патријарха  српског Епископ марчански г. Сава.

Разговор Патријарха српског Порфирија и сер Стјуарта Пича

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду сер Стјуарта Пича, специјалног изасланика британског премијера за Западни Балкан.

У срдачном, пријатељском и отвореном разговору Његова Светост Патријарх је подсетио да свестрани развој српско-британских односа посебно учвршћује срдачан однос који традиционално постоји између Српске Православне Цркве и Англиканске Цркве.