Патријарх Порфирије и министар Дмитровић о демографији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 11. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду са г. Ратком Дмитровићем, министром за бригу о породици и демографију. 

Министар је упознао Патријарха са тешком демографском ситуацијом у Србији и српском народу у целини и мерама које држава предузима како би се створиле претпоставке за демографски опоравак.

Министар Дмитровић је Патријарха детаљно упознао са низом  веома забрињавајућих чињеница од којих је најупечатљивија да Србија после више деценија има мање од седам милиона становника, а да је прошле године, у односу умрлих и рођених, Србија изгубила градове величине Крушевца и Лознице заједно.

Патријарх је нагласио да српски народ нема већег и тежег проблема од овога, да су на то указивала обојица његових претходника на трону Светог Саве и да подржава све мере које држава предузима у том циљу. 

Породица је основ нације и друштва, без ње демографска обнова није могућа и зато морамо да учинимо све како би сачували и одржали породицу са свим традиционалним вредностима које она са собом носи, сложили су се патријарх Порфирије и министар Дмитровић. 

Поред бриге за наш народ у Републици Србији, саговорници су се сложили да држава и Црква морају интензивирати сарадњу на унапређењу положаја српског народа у државама бивше Југославија, као и чувању и снажењу веза са Србима у расејању.