Званичне посете

Патријарх српски примио Амбасадора Украјине у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 8. фебруара 2022. године у опроштајну посету г. Олександра Александровича, амбасадора Украјине.

Пријему у Патријаршијском двору у Београду присуствовао је Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског.

Новоименовани амбасадори код Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 3. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду новоименоване амбасадоре Републике Србије Милана Милошевића у Белорусији, Александра Тасића у Краљевини Белгији, Рада Стефановића у Аустралији и Мирослава Шестовића у Египту.  

Његова Светост је овим дипломатама, уочи њиховог ступања на дужност, указао да Српска Православна Црква, још од свог утемељитеља Светог Саве негује традицију отвореног и искреног међуверског дијалога, тако да имају подршку у свим видовима продубљивања сарадње између држава, народа, цркава и верских заједница. Пријему је присуствовао Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског.

Патријарх разговарао са Амбасадором Европске уније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 22. децембра 2021. године у Светосавском дому Спомен храма Светог Саве на Врачару са г. Емануелом Жофреом, амбасадором Европске уније у Београду.

У срдачном разговору патријарх Порфирије је упознао амбасадора Жофреа са својим виђењем стања у земљи и региону. Амбасадор је истакао да је размена мишљења са верским вођама веома важна за Европску унију. Саговорници су разменили честитке поводом наступајућих празника.

Патријарх српски примио Амбасадора Краљевине Холандије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. децембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду г. Јоста Реинћеса, амбасадора Краљевине Холандије.

Саговорници су у искреном и отвореном разговору размотрили низ питања која се тичу различитих изазова са којима се среће данашња Европа, као и балканске земље. Разговарано је и о положају Српске Православне Цркве у Холандији.

Патријарх српски Порфирије примио делегацију Заједнице Свети Еђидио

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. децембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Преузвишеног надбискупа Вићенца Паљу, председника Заједнице Свети Еђидио.

Током пријатељског састанка, разговарано је о наставку дугогодишње сарадње Српске Православне Цркве и Заједнице Свети Еђидио. Пријему су присуствовали Преосвећени Епископ марчански г. Сава, шеф Кабинета Патријарха српског; г. Алберто Кватручи, секретар Заједнице Свети Еђидио; као и протојереј-ставрофор Рашко Радовић, парох у Трсту.

Патријарх Порфирије примио делегацију Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 6. децембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду протојереја Николаја Балашова, заменика председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије и делегацију Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу, на челу са извршним директором Фондације Е.И. Скопенком.

Протојереј Николај Балашов пренео је предстојатељу Српске Православне Цркве поздраве Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и председника Одељења за спољне црквене везе Митрополита волоколамског г. Илариона. У братској атмосфери разговарано је о перспективама сарадње Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у култури и образовању, као и о могућем учешћу Фонда за подршку хришћанске културе и наслеђа у пројекту Српске Православне Цркве усмереном ка очувању културног наслеђа.