Званичне посете

Патријарх српски примио Амбасадора Панаме у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 6. септембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију Џули Лимберопулос, нерезиденцијалног амбасадора Републике Панаме у Републици Србији.    

Поред актуелних питања из живота Српске Православне Цркве, тема разговора је била и улога патријарха Порфирија у процесу помирења и зближавања људи добре воље у региону.

Патријарх српски примио Амбасадора Ирана у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 3. септембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Рашидa Хасанa Пур Беја, амбасадора Исламске Републике Ирана у Републици Србији.

Саговорници су у срдачном разговору истакли значај дијалога између представника цркава и верских заједница из Србије и Ирана којим се негују добри међуверски односи.

Патријарх српски примио Шефа Представништва УН за избеглице у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 3. септембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију Франческу Бонели, шефа Представништва Уједињених нација за избеглице у Републици Србији. 

Предстојатељ Српске Православне Цркве и шеф Представништва UNHCR-а разговарали су о избеглицама, расељеним лицима и тражиоцима азила којима је преко потребна помоћ, а пре свега, свесрдна солидарност својствена српском народу који је, нажалост, у великој мери осетио муку избеглиштва у више наврата у 20. веку.

Разговор Патријарха српског са члановима Међународне Бискупске конференције Светих Ћирила и Методија

Договорене заједничке активности којима ће се у сарадњи са другим Црквама и верским заједницама обележити двадесет година од повратка верске наставе у српске школе и, што је много важније, активности које ће се спроводити у циљу коначног утемељења статуса како тог предмета тако и његових наставника. 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са Преосвећеним Епископом крушевачким г. Давидом, чланом Светог Архијерејског Синода, викарним Епископом топличким г. Јеротејем и изабраним Епископом марчанским архимандритом Савом примио је 3. септембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Бискупа зрењанинског Ладислава Немета, председника Међународне Бискупске конференције Светих Ћирила и Методија, и чланове конференције: Надбискупа београдског Станислава Хочевара и Бискупа суботичког Славка Вечерину.

Патријарх српски примио Апостолског нунција

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 20. августа 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију надбискупа Лучијана Суријанија, апостолског нунција у Републици Србији. 

Патријарх српски и представник Свете Столице у отвореном разговору, који одликују добре намере и разумевање, разменили су мишљења о низу тема које се односе на проблеме и изазове са којима се данас у свету, а посебно у Европи, суочавају хришћани, без обзира којој Цркви припадају.

Патријарх Порфирије: Олимпијски шампиони су шампиони човекољубља

Његова Светост Патријарх српски г. Профирије примио је 20. августа 2021. године у Патријаршији српској у Београду г. Филипа Филиповића, капитенa ватерполо репрезентације Србије.

Том приликом капитен олимпијских шампиона уручио је издашан прилог својих саиграча намењен помоћи грчким градовима страдалим у катастрофалним пожарима. -Шампиони у спорту су и шампиони човекољубља, истакао је патријарх Порфирије.