Званичне посете

Радио–телевизија Војводине и генерални директор Миодраг Копривица одликовани орденом Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 1. јула 2021. године у Патријаршијскoм двору у Београду највише црквено одликовање, орден Светог Саве, генералном директору Радио-телевизије Војводине др Миодрагу Копривици и Јавној медијској установи Радио-телевизија Војводине.

Пригодној свечаности у Престоној дворани, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода, преосвећеном господом епископима зворничко–тузланским Фотијем, сремским Василијем и крушевачким др Давидом, као и Епископом бачким г. др Иринејом, присуствовали су сарадници и чланови породице г. Копривице.

Патријарх српски примио руске космонауте

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. јуна 2021. године у Патријаршијском двору у Београду руске космонауте Сергеја Куд-Сверчкова и Анастасију Степанову.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је у срдачној атмосфери водио изузетно занимљив разговор са руским космонаутима о многим аспектима човековог одласка и боравка у свемиру. Патријарх Порфирије је гостима пренео лични утисак да у организацији и начину живота космонаута у међународној свемирској станици препознаје и елементе монашког живота. „У духовном животу примећујемо како човек што је удаљенији од људи и света то све више осећа љубав према другима и увиђа колико му је други потребан. Тако да откривањем и спознајом свемира сигурно постајемо све ближи једни другима“, изјавио је Патријарх српски Порфирије.

Разговор Патријарха српског са високим званичником Владе Руске Федерације

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 18. јуна 2021. године у Патријаршијском двору у Београду заменика Министра спољних послова Руске Федерације, Његову Екселенцију Александра Грушка.

Патријарх г. Порфирије и заменик министра г. Грушко у отвореном и пријатељском разговору су изразили задовољство због чврстих пријатељских односа између Републике Србије и Руске Федерације, који се одражавају на свим нивоима. Патријарх Порфирије је истакао неколико значајних заједничких пројеката, овенчаних руским учешћем у унутрашњем уређењу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, и захвалио Руској Федерацији на подршци и разумевању по питању проблемâ са којима се суочава Српска Православна Црква у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Патријарх српски примио Високог комесара ОЕБС-а за националне мањине

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 16. јуна 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Кајрата Абдрахманова, Високог комесара ОЕБС-а за националне мањине.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је захвалио високом комесару Абдрахманову на посети, поверењу и пажњи коју је посветио положају и статусу националних мањина у Републици Србији. „Црква је суштински посвећена дијалогу. Ако нам је један од циљева саживот припадника различитих цркава и верских заједница, онда је неопходно да се међусобно познајемо, а да би се упознали потребан нам је дијалог“, нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски примио амбасадора Русије у Хрватској

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 7. јуна 2021. године у епархијској резиденцији у Загребу амбасадора Руске Федерације у Хрватској г. Андреја Нестеренка.

У срдачном разговору, првом од како је г. Нестеренко постављен за представника Руске Федерације у Хрватској, саговорници су упутили узајамне честитке и изразили наду у учвршћивање односа два православна народа.

Изасланици из САД и ЕУ код Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са преосвећеном господом епископима: бањалучким Јефремом, бачким Иринејем и рашко-призренским Теодосијем, примио је 4. јуна 2021. године, у Патријаршијском двору у Београду г. Мирослава Лајчака, специјалог представника Европске уније за дијалог између Београда и Приштине, и г. Метју Палмера, специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан.

У дугом и отвореном разговору представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава су упознали Светејшег Патријарха и архијереје са активностима које предузимају ради наставка дијалога између представника Београда и Приштине. Истакли су и да се ангажују и на решавању проблема на нижем, општинском нивоу, као што је питање везано за статус и имовину манастира Високи Дечани, за захтев Приштине да се са листе угрожених споменика културе под заштитом Унеска уклоне манастири Пећка Патриjаршиjа, Високи Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену, за право слободе кретања, као и друга питања од највећег значаја за свакодневни живот Српске Православне Цркве и верног народа на Косову и Метохији.