Званичне посете

Разговор о унапређењу сарадње Цркве са Министарством правде

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. маја 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Мају Поповић, министра правде Републике Србије.

На састанку је разговарано о даљем унапређењу сарадње Српске Патријаршије са Министарством правде. У том циљу указано је на потребу додатне афирмације слободног изражавања верског учења и уверења, развоја слободе вероисповести и усаглашене сарадње Цркве са државним органима. Посебно је наглашена нужност заједничког ангажовања у циљу заштите баштине Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, као и на потребу побољшања социјално-материјалног положаја монаштва.

Патријарх Порфирије примио митрополита Антонија из Украјинске Православне Цркве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 19. маја 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његово Високопреосвештенство Митрополита бориспољског и броварског г. Антонија, руководиоца послова Украјинске Православне Цркве.

Митрополит Антоније је, том приликом, пренео честитку Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија поводом устоличења у трон предстојатеља Српске Православне Цркве.

Патријарх српски примио руководство Републике Српске

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије приредио је 29. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду пријем за српског члана Председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика, председницу Републике Српске гђу Жељку Цвијановић и председника Владе Републике Српске г. Радована Вишковића.

Патријарх је изразио велику радост што је у могућности да у ове предваскршње дане разговара са највишим представницима српског народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Његова Светост је истакао да посебне емоције гаји према Републици Српској, одакле потиче његова породица, али и према целој Босни и Херцеговини. - Босна и Херцеговина је јединствен простор, који је у себи носио много заједничког добра и потенцијала, али и простор на којем је историјски било доста неспоразума, нагласио је Патријарх.

Патријарх српски примио Амбасадора Србије у Црној Гори

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 28. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију др Владимира Божовића, амбасадора Републике Србије у Црној Гори.

Кључна тема разговора предстојатеља Српске Цркве са амбасадором Божовићем била је везана за изналажење што бољих могућности за унапређење односа и сарадње две братске државе на корист свих народа, цркава и верских заједница. - Српска Православна Црква се залаже и ангажује на успостављању пуног узајамног поверења, као и равноправан положај и сарадњу свих народа у региону и, у том циљу, очекује подршку свих регионалних државних институција, истакао је pатријарх Порфирије.

Патријарх српски примио Градоначелника Београда

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 27. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића.  

Патријарх српски г. Порфирије је, у срдачном разговору са Градоначелником Београда, нагласио значај сарадње Српске Православне Цркве, али и других традиционалних цркава и верских заједница, са градским органима власти у корист свих житеља престоног града.

Патријарх српски примио Градоначелника Новог Сада

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 27. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића. 

У срдачном разговору Патријарх и Градоначелник су сагледали досадашњу плодотворну личну и службену сарадњу која је увек била на добро Цркви и заједници. Посебна пажња посвећена је наставку подршке Хуманитарном фонду Привредник, који помаже школовање младих и даровитих ученика и студената чије породице нису у могућности да им обезбеде наставак школског и високошколског образовања, а којим руководи Његова Светост Патријарх.