Званичне посете

Патријарх српски примио Шефа Мисије ОЕБС-а

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 19. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Јанa Братуа, шефа Мисије ОЕБС-а у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије је током сусрета са г. Братуom нагласио значај међуверског дијалога као начину постизања и очувања мирног и складног суживота, истичући да је Српска Православна Црква увек спремна за разговор о решавању проблема који су препрека миру и сарадњи у региону.

Патријарх српски примио Амбасадора Белорусије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 15. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Валерија Бриљова, амбасадора Републике Белорусије у Републици Србији.  

У срдачном разговору патријарха Порфирија и амбасадора Бриљова наглашен је значај одржавања братских односа између Срба и Белоруса, који су увек били украшени примерима узајамног разумевања, поштовања и солидарности.

Патријарх српски примио Амбасадора Мађарске

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Атилу Пинтера, амбасадора Републике Мађарске у Републици Србији. 

Српски Патријарх  и мађарски амбасадор су разговарали о различитим облицима сарадње између два суседна народа и њихових држава. Патријарх је упознао представника Мађарске са начелним ставом да сва права која  у држави и друштву  има Српска Црква имају и све традиционалне Цркве и верске заједнице. Исто тако, истакао је да му је мађарска култура позната још од раног детињства и да међу Мађарима има много искрених пријатеља са којима сарађује по многим питањима.

Патријарх српски примио Надбискупа београдског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Преузвишенoг Надбискупа и Метрополита београдског г. Станислава Хочевара.

То је била прва званична посета надбискупа Хочевара који је патријарху Порфирију честитао избор и устоличење у трон предстојатеља Српске Православне Цркве, изразивши своју посвећеност развоју пријатељских односа између Римокатоличке Цркве и Српске Православне Цркве.

Патријарх српски примио Амбасадорку Румуније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију Силвију Давидоју, амбасадорку Румуније у Републици Србији.

У срдачном разговору Патријарх и представница пријатељске  Румуније су изразили заједничко задовољство вишевековним пријатељским односима два суседна народа. Саговорници су сагласни да наше народе  посебно блиским чини  православна вера. Амбасадорка Давидоју је обавестила патријарха Порфирија о одличној сарадњи између Републике Румуније и Републике Србије, истичући да је радује што Српска Православна Црква и Румунска Православна Црква уживају углед од највишег поверења у народу.

Патријарх српски примио Амбасадора Украјине

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Олександра Александровича, амбасадора Украјине у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије је срдачно дочекавши амбасадора Александровича говорио о блискости Срба и Украјинаца. Амбасадор Александрович је такође истакао неколико примера о историјским, културним и верским везама два братска народа, истичући учешће украјинских војника у мисији КФОР-а на Косову и Метохији где су, проред осталог, били ангажовани и на обезбеђењу српских православних светиња.