Патријарх српски примио Шефа Мисије ОЕБС-а

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 19. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Јанa Братуа, шефа Мисије ОЕБС-а у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије је током сусрета са г. Братуom нагласио значај међуверског дијалога као начину постизања и очувања мирног и складног суживота, истичући да је Српска Православна Црква увек спремна за разговор о решавању проблема који су препрека миру и сарадњи у региону.

Патријарх Порфирије је истакао да у том смислу изузетно цени напоре Епископа рашко-призренског Теодосија и њему подручног свештенства и монаштва које су одређени поједици и организације покушали да лажно и неправедно оптуже са очитом жељом да унесу немир и угрозе опстанак монаштва и преосталог српског живља на Косову и Метохији.

Шеф Мисије ОЕБС-а г. Брату је упознао Патријарха српског г. Порфирија са активностима те међународне организације, истичући да поштује напоре патријарха Порфирија на изградњи мира и стабилности и да у том смислу може очекивати његову пуну подршку, јер је један од његових приоритета у раду да помогне развој верске толеранције у друштву. 

Пријему су присуствовали шеф за политику и координацију при Мисији ОЕБС-а у Републици Србији г. Ђовани Габаси и шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић.