Званичне посете

Патријарх српски примио Амбасадора Краљевине Белгије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Кун Адама, амбасадора Краљевине Белгије у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије и амбасадор Адам су разговарали о актуелним проблемима који постоје у Европи и региону, а који се по речима Патријарха морају решавати дијалогом. - Сви су људи боголика бића и желим да, према скромним могућностима, свима помогнем како би се сачувао мир и изградили односи пуни поверења и узајамног поштовања међу народима, рекао је Патријарх г. Порфирије.

Патријарх примио Директора Канцеларије за Косово и Метохију

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 8. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду др Петрa Петковићa, директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Предстојатељ Српске Православне Цркве са пажњом je саслушао анализу стања и питања од кључне важности за останак и опстанак српског народа у јужној српској покрајини. Патријарх г. Порфирије је изразио задовољство сарадњом Српске Православне Цркве са Канцеларијом за Косово и Метохију, посебно у односу на подршку црквама и манастирима које имају важност за све који тамо живе, зато што се у њима свештеници, монаси и монахиње свакодневно моле Богу за мир и добробит свих људи. Његова Светост је посебно нагласио нужност чувања мира и да наша држава треба да инсистира на одржању дијалога на начелима права и правде.

Патријарх српски примио Министра спољних послова Републике Грчке

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 5. априла 2021. године у Патријаршијскм двору у Београду Његову Екселенцију Никоса Дендијаса, министра спољних послова Републике Грчке.

Током првог састанак са чланом грчке владе од ступања на дужност, патријарх Порфирије је говорио о вековним најблискијим везама два једноверна народа, грчког и српског, које упркос бројним изазовима и искушењима које намећу савремене светске околности треба предано неговати и развијати.

Патријарх српски примио Министра спољних послова Републике Кипра

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 5. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Никоса Христодулидиса, министра спољних послова Републике Кипра.

Патријарх је изразио задовољство што има прилику да поздрави високог званичника  пријатељског и једноверног  Кипра, са чијим народом српски народ  дели веома сличну  историју и савремене околности. Патријарх је истако важност унапређења братских односа Србије и српског народа са народом  Кипра и  грчким народом у целини.

Патријарх српски примио Министра екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 5. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду проф. др Ратка Митровића, министра екологије, просторног планирања и урбанизма Републике Црне Горе.

У првом сусрету патријарха Порфирија са представником Владе Црне Горе истакнута је неопходност и важност блиске сарадње две братске државе. Наглашена је потреба да се обнова православне духовности у Републици Црној Гори настави, и у том смису  кључан допринос блажене успомене митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Плодови његовог пожртвованог рада могу се видети у великом броју благоверних православних верника, благочестивом свештенству и монаштву и бројним обновљеним и саграђеним црквама и манастирима.

Патријарх српски примио Амбасадора Јерменије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 2. априла 2021. године у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију Ашота Ховакимиана, нерезиденцијалног амбасадора Републике Јерменије у Републици Србији.    

Патријарх српски г. Порфирије у срдачном разговору са aмбасадором Ховакимианом je говорио о значају вишевековног српско-јерменског пријатељства, истичући да између Срба и Јермена постоји дубока саосећајност, јер је историја оба народа исписана крстоносним страдањима.