Званичне посете

Патријарх српски примио Амбасадора Словеније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 14. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Дамјана Берганта, амбасадора Републике Словеније у Републици Србији.    

Патријарх српски г. Порфирије је током срдачног сусрета са амбасадором Бергантом говорио о пријатељским односима са словеначким католичким клиром и државним званичницима који су показали висок ниво разумевања према духовним потребама православних Срба у Словенији.

Патријарх српски примио Шефа Мисије Савета Европе

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Тобијаса Флесенкемпера, шефа Мисије Савета Европе у Републици Србији.  

Средишна тема отвореног разговора, вођеног у пријатељском духу, била је везана за међуверску сарадњу. Предстојатељ Српске Патријаршије са задовољством је истакао да Српска Православна Црква негује добре односе са поглаварима и представницима свих традиционалних цркава и верских заједница у региону.

Споразум о научној сарадњи са Институтом за упоредно право

У Патријаршијском двору у Београду 13. априла 2021. године одржан је састанак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и проф. др Владимира Чоловића, директора Института за упоредно право.

Том приликом је потписан је Споразум о научној сарадњи између Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве и Института за упоредно право. Споразум се односи на реализовање заједничких научних и других пројеката, научних и стручних саветовања и скупова; издавање часописа који ће се бавити државно-црквеним правом; организацијом стручних предавања итд.    

Патријарх српски примио Амбасадора Италије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 12. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Карла Ло Каша, амбасадора Републике Италије у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије је дочекао амбасадора Ло Каша речима захвалности за миритворну мисију италијанских војних снага које су учествовале и учествују у очувању мира на Косову и Метохији, као и у обезбеђењу српских православних светиња које представљају непроцењиву верску, културну и историјску вредност Европе.

Патријарх српски примио Амбасадора Израела

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 12. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Јахела Вилана, амбасадора Државе Израела у Републици Србији.

Патријарх српски г. Порфирије се у срдачном разговору са амбасадором Виланом осврнуо на братске везе између Срба и Јевреја, који се једни према другима односе са пуно поштовања и разумевања, посебно истакнувши како Српска Православна Црква негује изузетно добре односе са јеврејским заједницама у региону.

Патријарх српски примио Амбасадора Србије у Бугарској

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 12. априла 2021. године у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију др Жељка Јовића, амбасадора Републике Србије у Републици Бугарској.

Патријарх српски г. Порфирије је током сусрета са амбасадором Јовићем истакао да га радује што Бугарска Православна Црква на челу са патријархом Неофитом негује добре односе са дипломатским представником Републике Србије у Републици Бугарској.