Званичне посете

Патријарх благословио српске ватерполисте

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. јула 2021. године у Патријаршији српској у Београду чланове ватерполо репрезентације Србије, учеснике предстојеће Олимпијаде у Токију (фотогалерија).

Председник Ватерполо савеза Србије г. Виктор Јеленић уручио је Његовој Светости плакету, док је ватерполо капицу са бројем два Патријарху поклонио капитен репрезентације г. Филип Филиповић. Пријему је присуствовао и министар омладине и спорта г. Вања Удовичић.

Патријарх примио Повереницу за заштиту равноправности

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду Бранкицу Јанковић, повереницу за заштиту равноправности.

У разговору вођеном у духу разумевања, саговорници су се сложили са потребом даљег унапређења равоправности, толеранције, дијалога и солидарности у нашем друштву. Патријарх и повереница су разговарали и о темама које треба да афирмишу дух равноправности, уважавања и сарадње међу свима који живе у нашој држави

Патријарх српски примио Надбискупа београдског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Преузвишенoг Надбискупа београдског г. Станислава Хочевара. 

Предстојатељ Српске Православне Цркве и Надбискуп београдски су разговарали о даљој сарадња двеју Цркава у циљу очувања хришћанских вредности. Патријарх српски г. Порфирије је истакао да су веома значајни редовни међуцрквени сусрети и разговори по свим актуелним питањима.

Патријарх са децом из Федерације Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

Обраћање Његове Светости Патријарха српског г. Профирија деци из Федерације Босне и Херцеговине и Републике Хрватске 8. јула 2021. године у Храму Светог Саве на Врачару

Радујем се што сте дошли у Србију, што сте дошли у главни град Србије, Београд, и нарочито, што сте дошли у срце главног града, а то је Храм Светог Саве. Кажем да је Храм Светог Саве срце Београда, јер ми, православни Срби, могли бисмо рећи да је срце нашег народа Свети Сава. Зашто? Зато што је Свети Сава определио духовни пут и дао духовну смерницу својим сународницима, а то је православна вера и православна молитва. Радујем се што сте дошли из Хрватске, из Далмације, што сте дошли из Босне и Херцеговине, из Федерације, јер тамо живите са својим вршњацима који припадају другим народима и имају другачије духовне смернице тј. иако се многи од њих моле Богу, за нијансу се моле различито. Мада, када говоримо о молитви, ако је она искрена, ако је молитва из дубине душе, без обзира на разлике које се могу препознати у речима и у начину, увек стиже до Бога и Бог је чује.

Патријарх примио амбасадоре Србије у Сирији, Мароку и Конгу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 1. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду новоименоване амбасадоре Републике Србије у Сиријској Арапској Републици г. Радована Стојановића, у Краљевини Мароко г. Ивана Бауера и у Демократској Републици Конго проф. Мирољуба Јевтића.

Патријарх српски г. Порфирије је током пријема са новоименованим амбасадорима Републике Србије у Сирији, Мароку и Конгу разговарао о продубљивању сарадње између држава, народа, цркава и верских заједница на свим нивоима с обзиром да Српска Православна Црква негује вишевековну традицију отвореног и искреног међуверског дијалога.

Очинска брига о верном народу на Петом континенту

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 2. јула 2021. године у Патријаршији српској у Београду Његово Преосвештенство Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуана.

Епископ Силуан је пренео патријарху Порфирију молитвене честитке и поздраве свештенства, монаштва и верног народа Митрополије аустралијско-новозеландскe поводом избора Његове Светости за предстојатеља Српске Православне Цркве и  упознао Његову Светост са најважнијим стратешким просветним пројектом Српске Цркве на Петом континенту - Колеџом Светога Саве.