Званичне посете

Патријарх Порфирије са пријатељима из света уметности

Његова Светост Патријарх српски г. Профирије примио је 20. августа 2021. године у Патријаршији српској у Београду групу истакнутих уметника и културних посленика.

-Данас сам се са блиским пријатељима, истакнутим уметницима и културним посленицима, саветовао како да хришћанске вредности и култура постану саставни део живота младих генерација, истакaо је патријарх Порфирије.

Патријарх српски примио Амбасадора Немачке у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 17. августа 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Томаса Шиба, амбасадора Савезне Републике Немачке у Републици Србији.

Предстојатељ Српске Православне Цркве и амбасадор Немачке су разговарали о актуелним проблемима и изазовима са којима су суочени народи на Западном Балкану. Патријарх Порфирије је нагласио да се моли Богу да влада мир међу људима и да се сви проблеми решавају у миру.

Представници УН и СЗО код патријарха Порфирија

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 17. августа 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију Франсоаз Жакоб, сталног координатора Уједињених нација у Републици Србији и директора Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријанa Ивануша.

Патријарх Порфирије је у разговору са гђом Жакоб и др Иванушом нагласио значај придржавања епидемиолошких мера и савета лекарâ током пандемије вируса Ковид-19. Гђа Жакоб је упознала предстојатеља Српске Православне Цркве са многобројним активностима Уједињених нација у Србији, а посебно по питању сузбијања пандемије вируса Ковид-19, и захвалила патријарху Порфирију који својим архипастирским радом благотворно доприности побољшању стања у региону по многим питањима.

Патријарх српски примио амбасадора Пољске у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. августа 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Рафала Перла, амбасадора Републике Пољске у Републици Србији.

Саговорници су, у пријатељској атмосфери која карактерише сарадњу имеђу два народа, разговарали о темама које негују и оплемењују добре односе у различитим сферама.

Патријарх српски примио амбасадора Србије у Албанији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. августа 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Слободана Вукчевића, амбасадора Републике Србије у Републици Албанији.

Предстојатељ Српске Православне Цркве у срдачном разговору са амбасадором Вукчевићем истакао је улогу Архиепископа Тиране и све Албаније г. Анастасија који је „подигао из пепела Цркву у Албанији, обновивши старе и подигавши нове храмове”. Патријарх је нагласио значај присуства дипломатског представника Србије у Албанији, који треба да помогне у зближавању народа.

Златни ватерполисти код Патријарха

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије приредио је 11. августа 2021. године свечани пријем и ручак за ватерполо репрезентацију Србије која је освојила златну медаљу на Олимпијским играма у Токију.