Званичне посете

У славу и част Светог кнеза Александра Невског

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, примио је 21. октобра 2021. године у Патријаршији српској у Београду делегацију руског града Санкт Петербурга у пратњи градоначелника Београда др Зорана Радојичића.

Делегацију старе руске престонице предводио је заменик председника Комитета за спољне односе Санкт Петербурга г. Андреј Хлутков, који је епископа Јустина упознао са предстојећим манифестацијима којим ће бити обележена 800. годишњица рођења Светог кнеза Александра Невског како у Русији тако и широм православног света.

Патријарх Порфирије примио делегацију из Јерменије

Два братска народа упркос силним историјским искушењима очували хришћански оптимизам, широкогрудост и отвореност према другим народима и културама

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 8. октобра 2021. године у Патријаршијској резиденцији у Београду делегацију из Јерменије, коју су чинили: г. Ашот Мелкоњан, директор Историјског института Јерменске академије наука; г-ђа Аелита Долухањан, академик филолог; г-ђа Лусине Амиртжањан из Музеја града Јеревана; г. Бабкен Симоњан, књижевник, преводилац и почасни конзул Србије у Јерменији; и г-ђа Весна Пешић из издавачке куће Пешић и синови.

Орден Светог Саве г. Милораду Вучелићу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 7. октобра 2021. године у Патријаршији српској у Београду орден Светог Саве г. Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику Вечерњих новости.

Свечаној додели високог одликовања присуствовали су Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, породица, пријатељи и сарадници. У одлуци Светог Архијерејског Синода, која је прочитана том приликом, наводи се да се, на предлог Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, г. Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику Вечерњих новости, додељује високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог реда, за вишегодишњу успешну сарадњу, новинарски професионализам и афирмацију хришћанских вредности и врлина.

Патријарх Порфирије: Победимо гордост и сујету

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 5. октобра 2021. године у Патријаршији српској у Београду чланове женског и мушког Кошаркашког клуба Црвена Звезда са стручним тимовима.

-Ја спорт видим као духовну дисциплину. Спорт јесте благословено надметање у ономе што свако најбоље може да да од себе, па тако и када се деси да изгубимо то треба да буде само позив на још већи труд, на још већи напор, са циљем да будемо још бољи, да стичемо врлину. Врлином препознајемо, ми то кажемо Јеванђељем, наше ближње, оне са којима се такмичимо, коју су били успешнији од нас и којима са љубављу честитамо. Онда је то добитак за све, добитак за спорт, добитак за све људе, јер заиста јесмо сви ближњи, беседио је патријарх Порфирије и наставио:

Eпископ бачки Иринеј одликован мађарским ордeном за допринос на историјском помирењу два народа

„Улога епископа Иринеја Буловића у историјском помирењу мађарског и српског народа и његов рад на промоцији међуверског дијалога значајно су допринели јачању поверења и развоју односа између два народа“, наводи се у писму председника Мађарске г. Јаноша Адера.

На пригодној свечаности одржаној 28. септембра 2021. године у Патријаршијском двору у Београду, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Епископа топличког г. Јеротеја, Епископа хвостанског г. Јустина, изабраног Епископа марчанског г. архимандрита Саве, шефа Патријарховог кабинета, чланова државне делегациjа Мађарске, као и г. Балинта Пастора, народног посланика и истакнутог представника мађарског народа у Србији, вицепремијер Мађарске г. Жолт Шејмен, у име председника Мађарске г. Јаноша Адера, одликовао је Његово Преосвештенство Епископа бачког г. Иринеја Средњим крстом ордена за заслуге.

Свечаности су присуствовали и г. Антал Бенкович из кабинета Заменика премијера, представник Срба у Парламанету Мађарске г. Љубомир Алексов, генерални конзул Мађарске у Суботици гђа Естер Чалокези, г. Радован Рус из Генералног конзулата Мађарске у Субитици, секретар у Амбасади Мађарске г. Роберт Касаб и г. Балинт Пастор из Савеза војвођанских Мађара.