Званичне посете

Патријарх српски примио директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду директора директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону г. Арно Гујона.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је током сусрета са директором Гујоном разговарао о пројектима којима се поспешује сарадња и веза између Срба у свету, региону и отаџбини. Патријарх Порфирије је изразио задовољство што Српска Православна Црква има кључну улогу у том процесу и истакао значај светих богослужења, часова веронауке и српског језика, фолклорних манифестација и духовних и научних предавања у српским православним храмовима широм света.

Патријарх српски примио Министра за бригу о селу и председника САНУ одбора за село

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду министра за бригу о селу г. Милана Кркобабића и председника Академијског одбора за село САНУ академика Драгана Шкорића.

Предстојатељ Српске Православне Цркве је током сусрета са министром Кркобабићем и академиком Шкорићем истакао да се радује јер је држава Србија препознала значај бриге о селу и покренула механизме за системско решавање проблема који отежавају или онемогућавају опстанак људи у селима. По мишљењу патријарха Порфирија, који је као игуман манастира Ковиља стекао вишедеценијско искуство руковођења манастирским пољопривредним газдинством, по питању опстанка села постоји много отворених питања на која се морају пронаћи адекватни одговори с учешћем свих релевантних фактора. Патријарх је нагласио да ће Српска Православна Црква по том питању да помогне према свим расположивим могућностима.

Патријарх српски примио Амбасадора Бугарске

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Петка Дојкова, амбасадора Републике Бугарске у Републици Србији.

У срдачном разговору између предстојатеља Српске Православне Цркве и Амбасадора Бугарске наглашен је значај свестраног рада на укрепљењу добрих односа два народа по свим питањима и на свим нивоима. Истом приликом, амбасадор Дојков је пренео патријарху Порфирију братске поздраве Његове Светости Патријарха бугарског г. Неофита.

Патријарх српски примио грузијског дипломату

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 20. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Илију Коберидзеa, отправника послова Амбасаде Републике Грузије у Републици Грчкој са мисијом у Београду.

Предстојатељ Српске Православне Цркве у срдачном разговору са грузијским дипломатом je истакао значај добрих односа између народа Србије и Грузије, који су блиски како по вери тако и по култури која је хришћанског утемељења. Његова Екселенција Коберидзе је нагласио да се у Републици Србији осећа као у својој земљи са својим народом и да због тога улаже велики напор у развој туризма и поклоничких путовања између Србије и Грузије како би два народа што боље упознали.

Патријарх српски примио амбасадоре Канаде и Аустралије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Џајлса Нормана, амбасадора Канаде, и Њену Екселенцију Рут Стјуарт, амбасадорку Аустралије у Републици Србији.

Предстојатељ Српске Православне Цркве и амбасадори Канаде и Аустралије су разговарали о српским исељеницима и избеглицама који су свој нови дом нашли у Канади и Аустралији, где су саградили православним цркве и манастире како би задовољили своје духовне потребе и истовремено сачували верску традицију својих предака.

Патријарх српски примио Амбасадора Египта

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 13. јула 2021. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију Амра Алгувејлија амбасадора Арапске Републике Египта у Републици Србији.

У срдачном разговору између Патријарха српског Порфирија и амбасадора Алгувејлија наглашене су пријатељске везе између народа Србије и Египта. С тим у вези, Његова Екселенција Алгувејли је упознао Његову Светост Патријарха са пројектима који су реализовани у протеклих неколико година, као и онима који су у плану, а којима се продубљују пријатељске везе два народа на свим нивоима.