Рак уместо вечите младости

За научнике су велика нада, за тешко оболеле сан да једног дана њихова болест више неће бити класификована као неизлечива, али има и оних који обећавају да матичне ћелије доносе вечну младост.

Како је „Политика" јуче писала, руски глумац Станислав Садаљски тврди да је четворо његових колега умрло од рака добијеног због подмлађивања терапијом која је за научнике и даље непознаница. Mатична ћелија која није одлучила шта ће да буде, може да подивља и претвори се у ћелију рака. Чак постоји нова хипотеза да рак у ствари и настаје услед дивљања матичних ћелија каже познати генетичар доктор Миодраг Стојковић.

Да ли матичне ћелије могу да врате време уназад и како делују када се убризгају у крв питали смо нашег познатог генетичара др Миодрага Стојковића.

- То не могу да вам кажем. Матичне ћелије изгледају у основи млађе зато што имају ту способност да се више пута дела а кроз деобу не старе, за разлику од осталих које имамо у свом организму, а које током деоба старе. Људи се надају да због тих особина матичних ћелија оне имају ефекат подмлађивања. Ја искрено не верујем. Пре мислим да је то плацебо ефекат, као кад ви некоме кажете убризгао сам ти тај и тај лек и онда он верује да му је боље. Није доказано да подмлађивање матичним ћелијама функционише.

Ипак, како каже наш саговорник, имате свакакве људе који желе да им се свашта ради као што имате свакакве људе који нуде свашта, нарочито у оним земљама у којима не постоји закон.

Богате Европљанке су до пре неколико година масовно ишле у Холандију по еликсир младости - убризгавање матичних ћелија из пупчане врпце новорођенчади у тело. Све док 2007. на захтев инспектората за здравље клиника ПМЦ у Ротердаму није прекинула све терапије матичним ћелијама. Непосредно пре тога један Британац је добио жестоку алергијску реакцију после третмана на овој клиници. Она и даље ради, али на њеном сајту сада пише да је „чекајући нову законску регулативу обуставила све терапије матичним ћелијама".

Иза примамљивих обећања стоји клинички недоказана научна претпоставка да „вечно младе ћелије у телу траже оне старе и мртве и поправљају их или замењују", што пише на сајту готово сваке клинике која се овим бави. Не помињу се међутим здравствени ризици: инфекције, тумори и одбацивање страног ткива.

По подацима са универзитета у Мелбурну, троје Аустралијанаца је добило рак пошто су им на илегалним клиникама у Азији и Европи убризгаване матичне ћелије. Слична судбина је задесила и једног израелског дечака, који је на овај начин лечио тешку болест.

- Ми знамо да кад се убризгају матичне ћелије, оне некад могу да се претворе и у туморе. Матична ћелија вам је примитивна ћелија која није одлучила шта ће бити у свом животу, да ли ће бити ћелија крви, ћелија панкреаса, ћелија јетре, кости. Ако ви убаците такву матичну ћелију онда постоји опасност да она подивља и да буде оно што вама не треба. Могуће је да се претвори у ћелије рака. Чак постоји нова хипотеза која се све више потврђује а то је да рак у ствари настаје од дивљања матичних ћелија. Сви ми имамо матичне ћелије у свом организму. Неки пут се деси да се она претвори у рак - објашњава др Стојковић.

Трансплантација матичних ћелија дозвољена је у читавом низу земаља, од прошле године и у Србији, али искључиво у сврхе лечења.

Постоји велики број малих република где људи иду на трансплантацију матичних ћелија зато што је то код куће забрањено. Рецимо, људи из САД врло често иду у Мексико, у јужноамеричке земље. Не причам само о подмлађивању, већ и о терапији, каже наш саговорник.

Први пут изоловане почетком деведесет из људског ембриона, пробудиле су наду да ће бити неисцрпан извор ткива и органа за трансплантацију, да ће помоћи у лечењу Алцхајмерове болести, срчаних обољења и дијабетеса. Али даљи напредак успориле су могуће компликације, укључујући управо могућност да се отму контроли. Терапија се заправо показала успешном у малом броју болести, првенствено малигнитета крви.

У Међународном удружењу за истраживање матичних ћелија упозоравају да су очекивања људи од ових ћелија нереално висока и да су зато лак плен особа које покушавају да их увере да лек већ постојии то скупо наплаћују.

Др Стојковић каже да и неки спортисти практикују убризгавање крвних матичних ћелија како би били способнији и спремнији за тешке физичке напоре.

- Ви тиме повећате број црвених крвних зрнаца, који су спремни да приме већу количину кисеоника који ће снабдети што више мишића. Свашта се ради, међутим, све то спада у допинг.

На Барбадосу ћелије стизале од фетуса из Украјине

На Барбадосу је четири године, до средине 2007, радио Институт за регенеративну медицину где су коришћене матичне ћелије од абортираних фетуса. Посао је цветао све док Би-Би-Си није објавио компромитујућу репортажу са наводима да материјал на Барбадос стиже са Института за криобиологију у Харкиву, у Украјини, где су га узимали не само од абортираних фетуса него и од двомесечних фетуса код насилно изазваних порођаја. Савет Европе је изразио огромну забринутост. У некадашњој престоници ове врсте подмлађивачког туризма третман је коштао 15.000 фунти.

Слоганом „Будућност је већ стигла" рекламира се клиника „Медра" коју је амерички лекар Вилијам Рејдер основао у Доминиканској Републици, бежећи од строгих америчких закона. Буш је својевремено потпуно запечатио развој ове области и тек прошле године је дата прва дозвола за експериментално лечење свежих обољења кичме на овај начин.

На клиници Емсел у Кијеву професор Александар Иванович Смикодуб нуди подмлађивање матичним ћелијама фетуса. „Антиејџинг терапија поправља опште физичко стање, смањује умор, побољшава држање тела, радну и менталну способност, убрзава процес доношења одлука и побољшава памћење. Боре се смањују, кожа је затегнутија, а очи добијају сјај", пише на сајту.

Синокер - Лидер у кинеском медицинском туризму организује пакет-аранжмане за пацијенте из целог света и спаја их са еминентним кинеским лекарима. Између осталог, нуди повољне „пакете матичних ћелија за подмлађивање, са квалитетном болничком услугом и преводиоцем који је увек на располагању."

Институт Ђампапа - Пацијенти се уписују на листу чекања, пошто су сви капацитети програма за подмлађивање пуни. Фејслифтинг матичним ћелијама из стомачног сала самог пацијента представљен је као „револуционарна техника подмлађивања лица".

Неостем - Ова америчка компанија преузела је једну велику кинеску клинику за регенеративну медицину. Терапија матичним ћелијама нуди пацијентима у оквиру пакета здравственог туризма, између осталих, и козметичке третмане.

Извор: Политика, 4. март 2010. године - Ј. Каваја