Резолуција 27. годишње Скупштине Епархије канадске

Ми, свештеници и делегати 27. годишње Скупштине Епархије канадске, сабрани у манастиру Светог Преображења у Милтону, Онтарио, Канада, од 6. до 8. фебруара 2009, на челу са нашим архипастиром Његовим Преосвештенством Г. Георгијем, упућујемо синовске поздраве Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу и свим члановима Светог архијерејског сабора Српске паравославне цркве.

Молећи се за духовну и телесну крепост нашег светог Патријарха, позивамо све архијереје Српске цркве да све разлике у мишљењима решавају саборно, уз присуство Духа Светога, а не естрадно, на начин који даје повода за организоване медијске нападе на Српску православну цркву као последње упориште духовне светлости и наде за српски народ.

У овом светлу гледамо и на решење неких актуелних питања у Цркви данас, пре свега на питање богослужбеног поретка. Тражимо да се постојећа саборска одлука доследно поштује.

Тражимо да се престане и са исхитреним потезима ка екуменизму, ван саборног живота Православне цркве. Још једном понављамо да екуменизам видимо као сведочење наше Православне вере пред другим, неправославним црквама, а не као саживљавање или потчињавање Православне цркве некој другој црквеној деноминацији.

Са згражавањем и негодовањем гледамо на гажење свих правних норми и конвенција којима су српски Косово и Метохија насилно одузети од српског народа и српске државе, и нелегално и нелегитимно проглашена квази-држава Косово. Позивамо српски народ Косова и Метохије - мученике и баштинике најсветијег српског завета - да одоли свим невољама и насиљима, и да за целокупно Српство сведоче право на трајање и опстанак на тим светим просторима - основу Српске цркве и државе.

У овим тешким данима, питање опстанка српског народа је у извршењу воље Божије да се рађамо и множимо. Останите верни својим аманетима и својој вери православној уз свог мученичког архијереја Епископа рашко-призренског Г. Артемија.

Брижно молимо Владу Србије да буде свесна историјског тренутка. Не постоји погодба у којој би Косово и Метохија могли били цена. Косово и Метохија се не предају и не продају.

Упућујемо свесрдну подршку Светом архијерејском синоду у његовом противљењу да се од аутономне покрајине Војводине, новим Статутом, начини нова држава у држави Србији, да се Војводини противуставно деделе, поред осталог, и многа обележја државности.

Апелујемо на све српске институције и медије да реч "Санџак" избаце из употребе, а да најстарији део српске државе именују његовим правим именом, Рашка.

Боли нас издаја руководства Црне Горе изражена у признавању нелегитимног отимања Косова и Метохије. Његошеве Србе у Црној Гори молимо да као и до сада презиру све што ради Влада Црне Горе и да светкују косовски завјет, чему су их учили Свети Петар Цетињски и Владика Раде. Подржавамо Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и желимо им физичку и духовну снагу у њиховој борби са тмушама Рима и Стамбола.

Посебан поздрав упућујемо архијерејима Српске цркве у Босни и Херцеговини. Већ више од 15 година, својом мудрошћу и непоколебљивости у вери, они доприносе да Република Српска, упркос безочној окупацији, остаје бедем Српства на Балкану. Верном православном народу Српске поручујемо да истраје у својој вери и свом оправданом уверењу да је Република Српска творевина часних и јуначких мужева.

Браћу и сестре из Хамилтона подржавамо у њиховом успешном вођењу црквене општине, што је видљиво из финансијских извештаја у претходној години. Ове вести о успешном материјалном пословању повод су нам за размишљање о ширењу ове црквене заједнице. Радовали бисмо се да се и отпала браћа и сестре придруже конструктивним напорима вођства и чланства хамилтонске црквене заједнице.

Дужни смо да црквени ред и поредак сами штитимо и да све друге на то позовемо. У том смислу, пошто је усвојен нови Устав СПЦ у Северној и Јужној Америци, молимо нашу браћу и сестре из досадашње Новограчаничке митрополије да савесно пораде колико је у њиховој моћи да одлуке највиших црквених тела буду спроведене у живот.

Суочени са најавама велике глобалне економске кризе, уверени смо да она неће код наших верника произвести верску и моралну кризу. Овај изазов сагледајмо као позив на сопствено молитвено преиспитивање и враћање вери отаца.

Православни народ Епархије канадске позивамо да у овим тешким тренуцима, нарочито дечицу своју у храмову редовно доводи, да би и у наредним поколењима на овим просторима био сачуван светосавски дух, којим смо у протеклих 25 година, откако је формирана Епархија канадска, постигли велика дела.

Домаћинима 27. Епархијске скупштине, Савезном КСС, изражавамо захвалност на љубазном гостопримству.

8. фебруара 2009.

Торонто/Манастир Милтон