Епархијска саопштења

Шест година од неспровођења судске одлуке

Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке
Шест година од неспровођења судске одлуке

Поводом шест година од неспровођења одлуке Уставног суда Косова, који је 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништва манастира Високи Дечани на простору од 24 ха земље која окружује манастир, Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због непоштовања одлуке поменутог суда и упорног кршења имовинских права Српске Православне Цркве од стране косовских институција.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Епархија рашко-призренска: Правно насиље, уцене и неизвршавање судских пресуда од стране званичника из Приштине је неприхватљиво

Епархија рашко-призренска изражава отворено згражавање и протест поводом најновије изјаве г. Албина Куртија (17. фебруара), у којој поново отворено подрива одлуку Уставног суда Косова у вези 24 хектара манастирске земље која је призната као власништво манастира Високи Дечани од стране Уставног суда Косова. Упорно кршење владавине права и супротстављање одлуци Уставног суда у вези случаја Високи Дечани, која је донесена након 15 година детаљних судских расправа уз пуни међународни мониторинг и коначно решена 2016. године, више приличи аутократијама, него друштву које се декларативно позива на владавину права и демократију. Политичка реторика којом се ствара етнички и верски антагонизам, још више продубљује јаз између институција косовских Албанаца и српског народа, посебно Српске Православне Цркве, и показује да се овај простор уместо у правцу демократије и мирног саживота свих заједница креће у правцу правног безакоња и стварања етнички чисте албанске територије на којој се сви трагови српске историје, имовине и свега што је везано за српски народ настоје брутално избрисати и поред свих законских одредби и међународних гаранција.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске поводом кампање против спровођења судске пресуде у случају манастира Високи Дечани

Са великом забринутошћу, Српска Православна Црква већ неколико месеци прати изјаве које долазе од стране највиших локалних политичких представника у Приштини, а које се тичу статуса земље манастира Високи Дечани и других судских спорова око наше имовине, у које смо увучени без своје воље. Овога пута, неистине су изречене са највишег места, од стране г.Аљбина Куртија, премијера владе у Приштини, док су се само у децембру о овом питању оглашавали председник скупштине г. Глаук Коњуфца, поједини ресорни министри, г. Рамуш Харадинај као лидер партије ААК и представници општине Дечани више пута. Подривање судских пресуда у јавности од стране политичара у овом случају је без преседана у ширем региону.

Уснуо у Господу Епископ шабачки Лаврентије


Са вером и надом у Васкрсење, обавештавамо јавност да је у недељу по Богојављењу, 23. јануара 2022. године у 17 часова у Духовном центру
Свети Сава у Шапцу уснуо у Господу Епископ шабачки Лаврентије.

Епархија шабачка

Саопштење из Канцеларије Епископа аустралијско-новозеландског

Желимо да обавестимо јавност да је данас, на дан када српски православни верници прослављају сверадосни празник Рођења Христовог, захтев старешине Саборног храма Свете Тројице у Мелбурну протојереја-ставрофора Милорада Лончара, упућеног по благослову Његовог Преосвештенства Епископа г. Силуана, аустралијским граничним властима да посети Новака Ђоковића одбијен са образложењем да никоме није дозвољен улаз у објекат притвора за мигранте због ковид рестрикција које су на снази. 

Обавештени смо да верске посете ником од притворених уопште нису дозвољене још од јула 2021. године. Штавише, од почетка пандемије објекат је затворен за посете било које врсте на дужи временски период због чега су притвореници лишени духовне и емотивне подршке свештенства без обзира на верску припадност. Упозоравамо на ово грубо кршење основних људских права и позивамо одговорне власти да хитно дозволе слободан и несметан приступ људима који ће пружити пастирску и емотивну подршку за све људе у притвору.