Саопштења са конференција

Генерална скупштина Конференције европских Цркава

Генералнa скупштинa Конференције европских Цркава одржана је од 31. маја до 5. јуна 2018. године у Новом Саду

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Верске мањине као део културно разноврсних друштава

У суботу, 22. октобра 2016. године, у Загребу је успешно окончана Међународна конференција о верским мањинама у организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске. Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије... Као резултат дводневног заседања и дијалога у Православној гимназији Катарина Кантакузина Бранковић учесници су усвојили заједничко саопштење које доносимо у целини:

Међухришћански дијалог у Љубљани

Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани

У Љубљани је 29. јула 2016. године у просторијама Љубљанске надбискупије одржан међухришћански дијалог представника Руске Православне Цркве, Српске Православне Цркве и Католичке Цркве у Словенији са којег доносимо саопштење за јавност у цијелости:

Саопштење за јавност: „Да Европа сачува своју душу“

Међухришћански дијалог између представника Руске православне цркве, Српске православне цркве и Католичке цркве у Словенији

Јулска комеморативна свечаност код руске капелице под Вршичем, сваке године пружа могућност да се молитвени помен на пострадале руске заробљенике повеже са међухришћанским сусретом представника Православне и Римокатоличке Цркве. Мјесто страдања и смрти међу словеначким планинама током Првог свјетског рата, посљедњих година обратило се у мјесто молитве и братских сусрета међу народима и међу хришћанским Црквама. Ратови су сијали непријатељство и подјеле, а Божија благодат је учинила да су из трагичних догађаја израсле нове везе и пријатељство између два народа, које сваке године јачају приликом руско-словеначких сусрета.

Трећи билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије

Трећи билатерални међуверски дијалог Републике Србије и Републике Индонезије, дијалог правих пријатеља, одржан је од 8. до 13. новембра 2015.

Сусрет је, уводним састанком, почео у недељу 8. новембра 2015. када је министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио шефа делегације Републике Индонезије др Абдурахмана Фахира, а затим и у Амбасади Индонезије у Београду вечером коју је амбасадор Хари Ричард Џејмс Канду приредио у част Трећег билатералног међуверског дијалога.

Саопштење Пете свеправославне предсаборске конференције у Шамбезију код Женеве

Пета свеправославна предсаборска конференција, коју је сазвао Његова Светост Васељенски Патријарх г.г. Вартоломеј уз сагласност свих Блажењејших Предстојатеља помесних Православних Цркава, изражену током њиховог Свештеног Сабрања у Фанару од 6. до 9. марта 2014. године, одржана је у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве од 10. до 17. октобра 2015. године.

Рад Конференције је отпочео саборном међуправославном архијерејском Литургијом у светом ставропигијалном храму Апостола Павла у недељу богоносних Отаца Седмог васељенског сабора у Никеји, а одвијао се под председништвом Високопреосвећеног Митрополита пергамског г. Јована, кога је, услед његове спречености, у току последња два дана на дужности председавајућег заменио други члан делегације Васељенске Патријаршије, Високопреосвећени Митрополит француски г. Емануил, уз сарадњу секретара за припрему Светог и Великог Сабора Православне Цркве, Високопреосвећеног Митрополита швајцарског г. Јеремије. У раду Конференције учествовале су делегације свих аутокефалних Православних Цркава.

Подршка суживоту хришћана и муслимана

Делегација Српске Православне Цркве на скупу посвећеном подршци суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Верски поглавари и високи представници хришћанских и муслиманских заједница са Блиског Истока окупљени у Атини.

Успешно је завршен међурелигијски састанак на тему "Подршка грађанских права и мирољубивог суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку", који је био организован од стране Међународног центра за међурелигијски и интеркултурни дијалог Краљ Абдулах бин Абдулазиз (даље: KAICIID) у сарадњи са Васељенском Патријаршијом, а под покровитељством Министарства спољних послова Републике Грчке. Поменути састанак је био одржан у оквиру пројекта "Дијалог између хришћана и муслимана", који је покренула Васељенска Патријаршија, а у сарадњи са релевантним Исламским организацијама, који употпуњује KAICIID-ову Бечку Декларацију на тему "Уједињени против насиља у име религије". На овом састанаку, који је био одржан у Атини 2. и 3. септембра 2015. године, Одлуком Светог Архијерејског Синода су учествовали Његово Преосвештенство Епископ славонски, г. Јован у пратњи службеника Светог Архијерејског Синода г. Александра Прашчевића.