Епархијска саопштења

Саопштење Епархије рашко-призренске

Епархија рашко-призренска је  10. маја 2021. године изразила дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Синоћ око 22 часа каменована је црква Свете Петке у Витини, а на Ђурђевдан са звонаре храма Светог апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала су да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника. Подсећамо да је су суседном селу Партеш раније ове године украдени новац и црквене драгоцености из цркве Свете Тројице.

Деманти Епархије славонске и Епископа славонског Јована


На фејсбук страници Саборног храма Свете Тројице у Пакрацу објављено је следеће:

Поводом објаве чланка медијске куће N1 под насловом „Београђанка оптужује владику Јована Ћулибрка да ју је претукао“, аутора Јелене Зорић, објављеног 10. маја 2021. године на интернет порталу именоване медијске куће, истичемо следеће:

Епархија славонска и Епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк са резигнацијом негирају наводе и изјављују да ће поводом истих поднети тужбу за кривично дело против части и угледа (сходно члану 170 КЗ Републике Србије). Свесни времена у ком живимо и осуђујући сваки вид насиља, посебно над женама, не можемо да дозволимо искоришћавање оправданог сентимента према злостављању жена и да дозволимо злоупотребу медијског простора пласирањем лажи и позивањем на јавни линч.

Владика Херувим: О чувању светиње

Свети Јустин Ћелијски: Христос је васкрсао да би људи постали земаљски анђели и осећали се јачи од смрти као небески анђели.     

Промишљајући о овим речима Свeтог аве Јустина - речима које свакоме човеку сведоче Богомоткривену истину не можемо а да се не замислимо над дубином људског пада у заједници која нас окружује. Друштво је све чешће заробљено и обузето осећањем мржње према оном Другом, према другом човеку, према свом ближњем. А нипошто то није назначење човека које му је наменио Господ када га је створио. Човеково истинско постојање везује се за љубав која је пут за живот вечни и заједницу са живим Богом. Међутим, огреховљени човек који живи у овоме палом свету непрестано греши и удаљава се од свог ближњег и од Бога. Управо у том контексту сведоци смо последњих немилих догађаја који су згрозили цело друштво и изнова оптеретили српску заједницу на овим просторима, а који су се догодили на Васкрс у Борову Селу. Ови догађаји сурово (и поново) у човека уливају зебњу и страх.  

Саопштење Епархије зворничко-тузланске

Епархија зворничко-тузланска, у ово свето и страшно време, када празнујемо страдања и само Распеће Христово, приморана је да се зарад истине и изречених дезинформација разне природе, јавно огради од јучерашњег гостовања свештеника Радивоја Круља из Мостара у емисији Пулс Бн телевизије.

Свештеник Радивоје Круљ је клирик Епархије захумско-херцеговачке који је, у емисији Пулс Бн телевизије, у студију у Бијељини, учествовао без претходне најаве, односно без знања и благослова Епархије зворничко-тузланске. Самим тим поменути свештеник је учинио велики црквени преступ, јер се јавно појављивао и као свештеник деловао на простору друге Епархије, што канони Православне Цркве строго забрањују. Следствено томе, све што је свештеник Круљ рекао у поменутој емисији представља само и искључиво његово приватно мишљење, а никако став Епархије зворничко-тузланске и Српске Православне Цркве.

Владика Теодосије: Свакодневна кршења људских и верских права српског народа на Косову и Метохији

Eпископ рашко-призренски Теодосије о угрожености манастира Високи Дечани и српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији

Поводом одлуке угледне европске невладине организације за културну баштину EUROPA NOSTRA од 8. априла 2021. да уврсти манастир Високи Дечани, поред неколико других културно-историјских објеката у Италији, Аустрији, Северној Македонији, Хрватској и Грчкој у овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи, већ данима смо сведоци организоване кампање коју спроводе косовске институције, албанске организације цивилног друштва на Косову (међу којима су неке од раније познате по екстремном национализму) и део медија. Циљ ове кампање јесте да се EUROPA NOSTRA прикаже као организација коју су наводно инструментализовали Влада Републике Србије и Српска Православна Црква чиме се додатно још више угрожавају светиње наше Цркве на Косову и Метохији, посебно манастир Високи Дечани.

Саопштење за јавност поводом најављеног „крсног хода”

Поводом најављеног „крсног хода” улицама Новог Сада, 28. марта 2021. године, обавештавамо верни народ да ова „литија”, као ни претходна одржана 7. марта текуће године, није организована са благословом Цркве.

Наши верници све духовне потребе могу да задовоље у својим храмовима где се редовно служе сва света богослужења. У нашој светој Цркви у току Часног поста нема места за литије као вид свечане поворке. Литија улицама Новог Сада коју ће предводити епископ и свештенство биће традиционално организована на Лазареву суботу, односно на Врбицу, 24. априла текуће године.

Из Kанцеларије Епископа бачког