Саопштење са заједничке годишње седнице ЕС и ЕУО Митрополије црногорско-приморске

Епархијски Савет и Епархијски Управни Одбор Митрополије Црногорско-приморске на редовној годишњој заједничкој седници, која је одржана у петак 13. марта 2004. године, у Херцег Новом, у обновљеној задужбини Саватија Љубибратића, на Топлој, размотрили су рад и пословање Митрополије и њених институција у току прошле године.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије на почетку заседања поднео је извјештај о раду Митрополије у току 2003. године. Потом су усвојени Завршни рачун Митрополије за прошлу и предлог Буџета за текућу годину. Усвојени су и извештаји о пословању Издавачко-информативне установе “Светигора”, Православне богословије Светог Петра Цетињског, Митрополијске поклоничке туристичке агенције “Одигитрија” и Централног епархијског магацина.

Током прошле године увећано је свештенство и монаштво Митрополије, више цркава и манастира су у обнови, а неки су обновљени и освештани. Са посебним задовољством је констатовано да видно напредују радови на Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након распада комунизма у свим државама у окружењу у школама је уведена веронаука и Епархијски Савет и Епархијски Управни Одбор са жаљењем констатују да једино у Републици Црној Гори ово питање остаје отворено, супротно позитивном европском законодавству које гарантује и обезбеђује слободу верске наставе, као једно од неотуђивих људских права. Митрополија Црногорско-приморска сваке године у све већем броју црквених општина организује веронауку, како би превазишла овај недостатак у програму црногорске просвете.

Епархијски Савет и Епархијски Управни Одбор констатовали су да је у Црној Гори на сцени неопаганистичко гоњење Цркве, које се огледа у медијској харанги која се против ње води. Актуелна црногорска власт у борбу против Цркве истура псеудорелигијску организацију која себе назива “црногорском православном црквом”. Плод те борбе је штрајк и његова медијска логистика радника Штампарије Митрополије у Никшићу. У Црној Гори је на сцени форсирање неопаганистичке хедонистичке идеологије живљења, која угрожава темеље хришћанског идентитета Црне Горе, породице и друштва уопште.

Епархијски Савет и Епархијски Управни Одбор су на заседању у Топлој донели више одлука од значаја за унапређење мисије Цркве и њеног апостолата у савременом свету.