Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Познаваоци прилика у Црној Гори нијесу изненађени најновијим тенденциозним и злонамјерним тумачењем става и поруке Његове Светости Патријарха Московског и све Русије г. Кирила о неопходности очувања црквеног јединства и канонског поретка у Црној Гори. Није први пут да се они који уносе смутњу и стварају подјеле у већинском православном народу у Црној Гори својим изјавама обрушавају на православне патријархе и црквене великодостојнике.

Московска Патријаршија је вјековима одржавала, као што и данас одржава везе искљичиво са Православном Митрополијом Црногорско-Приморском која је била, јесте и остаје једина Православна Црква у Црној Гори. Те везе су одувијек кроз историју, па и у наше вријеме, биле и остале на духовну и свеопшту корист народа и државе и увијек су се кретале у том правцу. Московска Патријаршија, као што је и Свјатјејши Патријарх Кирил јасно и прецизно нагласио приликом првог званичног сусрета са Архиепископом Цетињским Митрополитом Црногорско-Приморским г. Амфилохијем и свештеном делегацијом Светог Архијерејског Синода, поштује и познаје само Митрополију Црногорско-Приморску као легитмну црквену институцију на подручју Црне Горе.

Такозвана „црногорска православна црква" која је основана 2000. године у цетињској полицији од стране неколицине рашчињених и анатемисаних свештеника нигдје у православном свијету, па ни у Московској Патријаршији, није нити може да буде препозната као „историјска и православна институција" како се погрешно жели представити у Црној Гори ради стварања и продубљивања нових подјела и уношења смутње у народ, сличних онима које је у народ уносила она чувена баба из „Горског вијенца".

Извор: Митрополија црногорско-приморска