Саопштење за јавност са заседања пленума Епархије аустралијско-новозеландске

На дан Св. Григорија Ниског, 23.јануара 2009. године, у манастиру Св. Саве - Новом Каленићу у Холу, подпредседништвом Његовог Преосвештенства Епископа Иринејааустралијско-новозеландског, одржано је годишње заседање Епархијског пленума.Пленум Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничкесачињавају Епархијски савет, законодавни, надзорни, просветни и организациониодбори, Савез кола српских сестара и родољубиве организације чланице Епархије:Српски културни клуб ''Св. Сава'' из Хокстон Парка и Организација српскихчетника ''Равна Гора'' из Сиднеја.

Будући да Пленум као епархијско тело има превасходно информативни карактер тоје и ова седница послужила да се чланови различитих епархијских одбора обавестенепосредно о раду осталих уз драгоцену размену идеја и искустава. Свакако,највећа пажња је посвећена унапређењу живота Епархије, мисионарској делатностии то пре свега међу омладином, просвети, епархијском законодавству, као ихаритативној делатности.

Епископ Иринеј је подсетио чланове Пленума на оствареном у протеклој години угорепоменутим областима. Посебно је вредно поменути успех у раду са омладином,који је крунисан одржавањем првог омладинског семинара у коме су учешће узелипредставници готово свих црквено-школских општина из Аустралије али и са НовогЗеланда. Омладински покрет је том приликом изабрао своје руководство и осмислиосвоје будуће активности у којима ће имати пуну подршку Епархије која ће овуорганизацију уградити и у будући заједнички Устав, чиме ће њено постојање битии правно утемељено и осигурано.

На пољу верске просвете, нарочито је значајан издавачки подухват обеју српскихепархија - штампање двојезичних литургијских приручника, чиме ће се пресудноолакшати живо учешће верника у богослужбеном животу Цркве, а вреди поменути иобјављивање Православног планера и џепног Црквеног календара. Сва епархијскаиздања биће дистрибуирана црквеношколским општинама из новоосноване епархијскекњижаре која је у прилици да читаоцима верске литературе понуди и бројненаслове црквених издавачких кућа из Србије.

Када је у питању рад Законодавног одбора Епархије, сва његова делатност јефокусирана на израду новог, заједничког Устава за обе епархије Српскеправославне цркве на Петом континенту, чиме ће и формално-правно, иако са огромнимодлагањем и закашњењем, бити испуњено слово о помирењу из 1992. годинепотписано од Његове Светости Патријарха српског Павла и блажене успоменеВисокопреосвећеног Митрополита новограчаничког Иринеја (Ковачевића), а којим суобе епархије биле обавезане да у року од 6 месеци сачине предлог заједничкогУстава чија би коначна верзија била донета у року од 2 године.

На пољу харитативне делатности, највише је урађено на прикупљању и дистрибуцијиновчане помоћи за Српски народ на Косову и Метохији. У сарадњи са Светскомправославном харитативном организацијом и чувеним српским кошаркашима из САДДивцем, Тарлаћем и Стојаковићем, Српска православна црква у Аустралији и НовомЗеланду је у ове сврхе успела да обезбеди 800.000 АУД, и овом приликом се јошједном најсрдачније захваљује свим дародавцима, учесницима ове племенитеакције на исказаној љубави и саосећању са нашим страдалницима.

Епархијски пленум је упутио синовски поздрав Најсветијем Патријарху и оболеломоцу нашем Павлу, молећи га да нас све и даље заступа светим и неућутним својиммолитвама Оцу нашем небеском, будући да искушења у овоме свету никада непрестају но само једна друге смењују. Молитве измиритеља Српске православнецркве нарочито су драгоцене нама који овде на Петом континенту још увек кусамогорке плодове наших погубних подела.

Рецидиви трагичне прошлости још су, нажалост, видљиви код појединих нецрквенихи некарактерних појединаца, залуталих у свом трагању за личном афирмацијом иизгубљеним у својим промашеним животима, а који личну несрећу очајничкипокушавају да наметну народу Божјем који живи светотајинским животом Црквеправославне, у светлости и красоти благодатних енергија Тросунчаног Бога,истинског човекољупца. За надати је се да ће, безграничном милошћу својом,Сведржитељ и Судија свих, услиштити молитве Цркве и пренути и своја заблудела инесрећна чеда и отргнути их из ништавила коме гордо стреме.

Напослетку, Епархијски пленум је упутио и изразе најдубље захвалности и подршкеСветом архијерејском синоду СПЦ на челу са Високопреосвећеним Архиепископомцетињским и Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем, за све штосамопрегорно чини, замењујући Његову Светост Патријарха Павла у бројнимобавезама, подносећи без роптања све недаће које прате живот наше мученичкецркве у време када добар део њених верника живи у новооснованим државама којениподаштавају, како њен српски идентитет, тако и историјски значај и за саме тедржаве, а да се и не помиње стање у коме је колевка Српске цркве и државе,свето и распето Косово и Метохија.

Епархијски пленум је завршио своје заседање поздрављајући све учеснике 28.светосавског омладинског фестивала, са жељом да се српска омладина и вернинарод окупљају око новокаленићке светиње, ради очувања свог верског инационалног идентитета, у све већем и већем броју, на радост Господу Богу ипонос своме роду - на многаја и благаја љета!

Извор:Епархија аустралијско-новозеландска