Срчани удар снимљен "изнутра"

Британски лекари први пут у свету успели су да сниме срчани удар унутар људског срца, што ће знатно побољшати лечење таквих пацијената.

Тим лекара у Великој Британији први пут је снимио срчани удар у унутрашњости самог мишића. Снимци пресудног тренутка омогућавају посматрање реакција срца на напад и чине потпуно нову "база података" која ће пружити могућност да се лечење пацијената умногоме побољша, тврде стручњаци. Захваљујући снимцима срчаног удара, лекари могу да сагледају размере унутрашњег крварења који је удар изазвао код пацијента.

"Што више знамо о томе шта се дешава током и после срчаног удара, веће су шансе да научници пронађу нове начине лечења последица изазваних срчаним ударом", рекао је др Стјуарт Кук са Научноклиничког центра Савета за медицинска истраживања Краљевског колеџа у Лондону.

Током истраживања стручњаци су користили магнетну резонанцу да би снимили крварење у срцу 15 пацијената који су се налазили на лечењу у болници Краљевског колеџа након срчаних удара. Компјутерском анализом снимака утврђено је да је количина унутрашњег крварења у директној вези са количином штете коју удар нанесе срцу. Током срчаног удара крв која тече у срце бива блокирана у артерији чиме је доток кисеоника у срчани мишић прекинут.

Извор: РТС