Молитвено сећање на пострадале у НАТО бомбардовању (1999) у Марковој цркви

У Београду је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио парастос пострадалима у НАТО бомбaрадовању Србије и Црне Горе (1999), уз саслужење Епископа зворничко-тузланског Г. Василија, Епископа Жичког Г. Хризостома, Умировљеног захумско-херцеговачког Г. Атанасија, Епископа врањског Г. Пахомија, Епископа хвостанског Г. Атанасија, викара Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, и свештенства и ђаконства, у цркви Светог Марка у 17 часова.

У беседи, Епископ умировљени захумско-херцеговачки Г. Атанасије је истакао да је најбитније да се помолимо Богу и да се сетимо свих пострадалих у НАТО агресији на једну истинску, чисту земљу, која је уздигнуте главе бранила своју духовну колевку. Сећање на све пострадале, а највише на децу, нам говори о нама самима,јер та деца говоре пред Господом о нама. Говоре и сећају се и нас који се молимо за њихове душе. Битно је да Бог спасе и душу и тело, односно све што је створио, зато се молимо у овим тешким тренуцима Богу да нам да снаге да истрајемо на путу ка царству Небеском, иако смо угњетавани и страдалнички идемо уским путем. Пострадала деца нам дају снагу да ће све у Господу бити вечно и да ћемо сви у Господу бити у вечном Царству. Преосвећени Владика је окупљенима на молитви истакао да смо ми они који треба да седе на рекама Вавилонским и да плачу али тако да се снажно моле Богу, а не да буду они који тугују без наде.Треба да имамо на уму да ћемо су у Богу сви наћи. Лицемерје и лицемери који данас владају светом, и дан данас после десет година од како су Србију и Црну Гору бомбардовали нису кажњени, нити ће бити кажњени, нити ће се покајати усвојим злоделима.

Дубокоуверени да ће историјски ток ствари, као и безброј пута у прошлости људског рода, потврдити и овог пута да Бог није у сили него у правди, помолили смо се сви за пострадале у току НАТО бомбардовања наше земље.