XX Међународна смотра археолошког филма

Међународна смотра археолошког филма, у организацији Народног музеја ове године се одржава двадесети пут. Након обнове централне зграде Народног музеја, Смотра ће се поново одвијати у музејском Атријуму. Као и протеклих година Народни музеј у Београду смотру организује у сарадњи са амбасадама и културним центрима. Овога пута уз нас су: Амбасада Арапске Републике Египат, Руски дом, Гете институт, Италијански институт за културу, Институт Сервантес, Хеленска фондација за културу, Мађарски културни центар, амбасада Украјине, амбасада Белгије као и самостални аутори из Шкотске, Црне Горе и Србије.

Почасни гост овогодишње Смотре је Арапска Република Египат, чији филмови Абу Симбел и Карнак отварају овогодишњу смотру. Уз акценат на египатској културној баштини, најављујемо да ће са отварањем XX Међународне смотре археолошког филма, Београдска мумија поново бити трајно изложена у оквиру сталне поставке Народног музеја

У програм Смотре, ове године је  уврштен укупно 42 филм из 12 земаља – Египта (5), Русије (3), Немачке (2), Италије (4), Шпаније (4), Украјина (1), Белгија (1), Грчке (2), Мађарске (2), Шкотске (1), Црне Горе (1), и Србије (16).  Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

Током трајања Смотре биће приређена и изложба фотографија са фотоконкурса који је организовао Народни музеј  Археолошка фотографија – спој прошлости и будућности. Филмске пројекције ће почињати сваки даном у 20 часова у Атријуму Народног музеја, а улазнице се могу купити на музејској билетарници. Програм овогодишње смотре можете погледати овде.

Извор: Народни музеј