Гле, шта је добро, или шта је красно, него да браћа живе заједно

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је 27. новембра 2021. године, на празник Светог апостола Филипа, недељном празничном вечерњем богослужењу уочи почетка Божићног поста у капели Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду.

Богослужењу су присуствовали професори и ученици Богословије Светог Саве заједно са професорима и студентима Богословског факултета. Уследила је покладна вечера, током које је ректор Богословије ђакон Радомир Врућинић поздравио све присутне пожелевши им срећан и благословен почетак Божићног поста, док је, у име Православног богословског факултета, присутне је поздравио презвитер др Србољуб Убипариповић, продекан за наставу, који је подсетио: -Ми смо двоједна школа и овим догађајем показујемо саборност у складу са речима праоца Давида: Гле, што је добро или што је красно када браћа живе заједно.

Потом се свима окупљенима обратио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије који је нагласио: -Оно чему се учимо у богословским школама, то је оно чему теже сви хришћани. Период поста је подсетник да је веома важно знати истине своје вере, да знамо да вера није нешто што припада разуму, већ она обухвата читавог човека, његов ум, његово срце и целокупну његову личност. Кроз искуство ми познајемо Бога и оно је делатно и извире из чињенице делатне вере. Нека овај почетак поста буде увод у крајњи и најважнији циљ и да носећи своје слабости пост искористимо као период у коме желимо да станемо пред лице Божје и молимо Бога да нам Он помогне да се ослободимо свега онога што нас спутава да растемо у Христу.

Извор: Богословија Светог Саве