Патријарх Порфирије у Православној гимназији у Загребу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, посетио је 26. фебруара 2021. године Српску православну гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу.

Патријарх је Гимназију обишао седмог дана од како је, 19. фебруара, устоличен у трон београдско-карловачких митрополита и патријараха српских у Београду. У име школе избор за новог предстојатеља Српске Православне Цркве патријарху Порфирију је честитао протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије.

Протојереј-ставрофор Слободан Лалић је рекао да су осећања како ђака тако и наставника помјешана, да се неизмерно радују, али истовремено осећају и тугу због макар формалног предстојећег растанка са својим архипастирем.

Патријарх је рекао да су и његова осјећања поводом избора такође помешана, као и да и сам осећа тугу и радост. Ђацима и наставницима је казао да ће се трудити да чини више него што је до сада чинио за школу.

-Осећам да уз подршку, љубав и молитву свих, а пре свих младих и деце, морамо да сведочимо истину Јеванђеља које нас позива на љубав према сваком човеку. Ма колико та истина била компликована и тешка и ма колико понекад били у изазову да се понекад пројави нека врста незадовољства и агресије, боље је да то све превазилазимо и преображавамо и сигурно је да ћемо бити стабилни и мирни, а бићемо и радосни. Онда када смо гневни и носимо у себи агресију, тада нема мира ни радости, него се само продубљује фрустрација у свакоме од нас, подсетио је патријарх Порфирије.

-Све вас волим и молим вас да се молите Богу за мене, јер то је једино што у овом тренутку осећам да је потребно. Служба митрополита у Загребу јесте изазовна, али мене је та служба незаслужено обогатила. Не само да сам много научио, већ сам много пута био обрадован разним неочекиваним и изненађујућим ситуацијама, а пре свега људима, међу којима сте сви ви, рекао је патријарх Порфирије, обраћајући се ученицима и наставницима школе.

Ученица четвртог разреда Марија Гужвица је честитала је Његовој Светости на избору за патријарха и изразила благодарност за све што је претходних година чинио за Гимназију. -Молимо вас да се молите за нас, а ми ћемо за вас, казала је предајући му букет цвећа.

Патријарху се обратио и Михаел Келеува, ученик трећег разреда: -Молите се да ходимо путем уподобљавања себе Лику Божјем, да живимо у духу Јеванђеља и наше свете Цркве. Поносни смо и радосни што Вас познајемо и што ћете водити нашу Цркву. Искамо Ваш благослов и молитвени покров и заштиту.

У пратњи Његове Светости био је и секретар Епархије загребачко-љубљанске презвитер Богољуб Остојић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Патријарх Порфирије у Православној гимназији у Загребу
Патријарх Порфирије у Православној гимназији у Загребу
Патријарх Порфирије у Православној гимназији у Загребу
Патријарх Порфирије у Православној гимназији у Загребу