Саопштења

Саопштење за медије - Васкршња посланица СПЦ

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије прочитаће Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве у суботу, 18. априла 2009. године, у 12 часова у Двору Српске Патријаршије у Београду.

Позивамо представнике медија да своје новинаре и сниматеље акредитују најкасније до петка, 17. априла 2009. године, у 14 часова. Пријаве за акредитацију које садрже списак новинара и сниматеља који ће пратити овај догађај послати на info@spc.rs. Накнадне пријаве за акредитацију неће бити прихваћене.

Информативна служба СПЦ

Изјава у име представникâ традиционалних Цркава и верских заједница

Поздрављајући показано делимичноразумевање Владе Републике Србије за неопходно усавршавање Предлога закона озабрани дискриминације и имајући разумевање за политичке и уставне аспектезаконодавног поступка, традиционалне Цркве и верске заједнице усредсређујусвоје предлоге на највеће, и даље прусутне, недостатке новог Предлога закона озабрани дискриминације.

Традиционалне Цркве и верскезаједнице сматрају да је Влада доведена у заблуду од стране ауторâ досадашњег Предлога, као и појединих медија, како упогледу ваљаности досадашњег Предлога тако и у погледу намере и садржинепредлога традиционалних Цркава и верских заједница.

Због тога je наИнтернет-страницама Српске Православне Цркве (http://www.spc.rs), Католичке Надбискупије београдске (http://www.kc.оrg.rs) и Исламске заједнице Србије (http://www.rijaset.rs) стављен на увид jaвности инови, концентрисани Предлог за измену новог Предлога закона о забранидискриминације.

Заједничко саопштење представникâ традиционалних Цркава и верских заједница поводом Предлога закона о забрани дискриминације

Tрадиционалнe Црквe и верскe заједницe у Србији предложиле су 4. марта 2009. године Влади Републике Србије да привремено повуче Предлог закона о забрани дискриминације, ради преиспитивања и побољшања. У досадашњем стању Предлог је неприменљив, угрожава Уставом и државним вредностима гарантоване слободе и права, и противречи самом себи. Залагањем за измене и прецизирања текста Предлога, традиционалне Цркве и верске заједнице се, између осталог, залажу за постизање такве прихваћености овог прописа која ће бити гарант његове пуне примене у пракси.

Тачка на yu

Домени spc.org.yu и spc.yu од 2. марта 2009. године неће више функционисати на интернету, као ни електронска пошта подигнута над њима.

Молимо Вас да везе ка Званичној интернет презентацији Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве усмерите ка домену spc.rs.

Информативна служба СПЦ

Опет о новим личним картама

С обзиром на велики број притужби грађана који се жале на незаконито
поступање службеника МУП-а приликом издавања нових личних карти,
Центар за проучавање и употребу савремених технологија
при Архиепископији београдско-карловачкој даје следеће

САОПШТЕЊЕ:

Указујемо грађанима Србије да имају могућност избора да на новим личним картама имају или немају чип. Право на тај избор грађани су добили Уредбом Владе Србије од 10. 01. 2007. године, која је објављена у Службеном гласнику РС бр. 4, од 12. јануара 2007. године на 3. страни.

Саопштење за јавност о тзв. Верској информативној агенцији

Информативна служба Српске Православне Цркве обавештава јавност да тзв. Верска информативна агенција ради без благослова Српске Православне Цркве. Наиме, обавештени смо да је 2004. године основана задужбина Света Јелисавета, те да у оквиру те приватне организације ради поменута служба. Вести које ова агенција објављује непроверене су и потичу из нерелевантних извора.