Саопштења

Опет о Охридској Архиепископији, Томосу, расколничком празнословљу...

У ове празничне божићне дане скопска штампа која подржава раскол, а да притом ни појма нема о еклисиолошком устројству и канонском поретку Православне Цркве, није нашла паметнијег посла од бесмислених коментара против Српске Православне Цркве и аутономне Охридске Архиепископије која се налази под њеним окриљем (видети Весник, Вечер и друге листове од 8. и 9. јануара). Притом као извор и „крунски доказ" за своје конструкције о „пропасти пројекта Православна Охридска Архиепископија" користи исто тако безначајан и незналачки текст извесне грчке новинарке. Прећуткује, наравно, да у целој ствари ту новинарку и сличне стручњаке занима искључиво питање да ли се игде у текстовима Српске Православне Цркве помиње „Република Македонија" уместо међународно признатог назива „Бивша југословенска република Македонија".

Стање здравља Патријарха Српског Г. Павла – 5. 12. 2007.

Начелник Војномедицинске академије
Проф. Др Миодраг Јевтић

Здравствено стање Његове Светости се одржава на достигнутом степену стабилности животних функција.

ВМА Његова Светост је свестан, комуникативан у краћим контактима, без температуре, спонтано дише. Акција срца је ритмична уз знаке бивентрикуларног оптерећења. Крвни притисак у референтним вредностима. Узима храну и течности.

У току дана је извршено испитивање функције плућа, при чему је конста- товано одржавање знакова застоја уз пулсуларни излив са леве стране. Овакав налаз иде у прилог неопходности терапијске торакоцентезе са леве стране, која ће бити изведена 6. децембра 2007. године у 9 часова.

Настављају се интезивне мере неге са комплетном терапијом уз физикално- рехабилитациони програм.

Информативна служба СПЦ

Извештај сталног конзилијума лекара о здравственом стању Његове Светости Патријарха српског Г. Павла за 3. децембар

Здравстевно стање Његове Светости Патријарха Павла је и даље тешко, али на примењену интезивну терапију дошло је до извесног побољшања и стабилизације срчане и плућне функције. Његова Светост је већ трећи дан без повишене телесне температуре, комуникативан је, узима храну, повремено уз помоћ физикалног терапеута седи у столици.

За данас је планирано контролно снимање срца и плућа, након чега ће конзилијум лекара на челу са начелником Војномедицинске академије, генерал-мајором проф. др Миодрагом Јевтићем, одлучити о модалитетима даљег лечења.

Информативна служба
Светог Архијерејског Синода
Српске Православне Цркве

Саопштење о здравственом стању Патријарха Павла за 30. новембар 2007

Одељење централних апартмана,
Војномедицинска академија,
Београд, 30.11.2007.

Извештај сталног конзилијума лекара о здравственом стању Његове Светости Патријарха Павла

Након детаљног увида у објективни налаз, најновије лабораторијске анализе и урађену дијагностику, конзилијум лекара је мишљења да је дошло до дискретног побољшања и стабилизације општег здравственог стања. Ефекти примењене терапије довели су до побољшања срчане и плућне функције. Његова Светост је комуникативан, уноси храну на уста, нема повишену телесну температуру. Конзилијум лекара ВМА наставља интезивно лечење и праћење здравственог стања Његове Светости.

НАЧЕЛНИК генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић

Информативна служба
Светог Архијерејског Синода
Српске Православне Цркве

Озбиљно здравствено стање Њ. С. Патријарха Павла

Лекарски конзилијум Војномедицинске академије оцењује и даље као веома озбиљно стање здравља Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла.

Исто тако, истиче се да Његова Светост и даље комуницира без значајније компромитованих виталних функција. Након нестабилног периода, уз даље интезивирање спроведене терапије, опште здравствено стање је нешто боље, са бољом оксигенацијом крви, стабилним притиском и редовном исхраном.

Информативна служба
Светог Архијерејског Синода
Српске Православне Цркве

Писмо Амбасадора САД Патријарху српском

Амбасадор САД у Србији г. Камерон Мантер упутио је писмо Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу, у коме изражава своје најбоље жеље за здравље Патријарха српског.

Ваш живот представља задивљујући пример доброг пастира који истински брине о својој пастви. Управо зато сам током недавног сусрета са Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем замолио да Вам пренесе моје искрене поздраве и моје поштовање за Вашу дубоку посвећеност добробити српског народа.

Моја је молитва да Ваше здравље буде све боље.

У име Његове Светости захваљујемо се Његовој Екселенцији Амбасадору Камерону Мантеру.