Патријарх Порфирије разговарао са амбасадором Португала

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Њену Екселенцију г. Марију Виржинију, амбасадора Португала у Републици Србији.

Током срдачног разговора са гђом Виржинијом, патријарх Порфирије је истакао да следовање јеванђелских врлина представља најсигурнији и најуспешнији модел за унапређење међуљудских односа, учвршћивање мира и стварање плодотворне сарадње како у земљама региона тако и у целом свету.

Патријерх Порфирије примио амбасадора Азербејџана

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду Његову Екселенцију г. Камила Хасијева, амбасадора Aзербејџана у Републици Србији.

У срдачном и пријатељском разговору саговорници су нагласили да су добри односи између два народа засновани на чврстим темељима који се изнова учвршћују у духу сарадње и међусобног разумевања. Патријарх Порфирије је истакао да у данашњем времену подела и сукоба односи наших народа могу да послуже као пример свима. Амбасадор Хасијев је поновио спремност за плодотворну сарадњу на свим нивоима.

Одлични резултати пријемног испита за упис у богословије

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија пријемни испит за упис у богословије школске 2022/23. године одржан је 22. јуна 2022. године у Синодској сали Патријаршијског двора у Београду.

Осам кандидата са канонског простора Архиепископије београдско-карловачке показали су веома висок ниво знања и положили пријемни испит пред испитном комисијом у саставу: Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, шеф кабинета Патријарха српског; протонамесник Мирослав Чолаковић, секретар Епархијског управног одбора Архиепискпије београдско-карловачке; протођакон др Драган Радић, професор Православног богословског факултетау Београду; протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду; др Милош Лазаревић.

Патријарх Порфирије: Наш систем вредности је наша вера, а то значи наш начин живота

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Преосвећена господа епископи бачки Иринеј и мохачки Дамаскин присуствовали су 22. јуна 2022. године у словачком евангеличком храму у Новом Саду обележавању стогодишњице од осамостаљења Словачке Евангеличке Цркве а.в. у Србији.

Честитајући велики јубилеј бискупу г. Јарославу Јаворнику и свим члановима Словачке Евангеличке Цркве а.в. у Србији, Патријарх српски Порфирије је истакао:

Обнова древне светиње у Поткозарју

Архијереји Јефрем, Херувим и Сава осветили темеље манастира Карановца. Патријарх Порфирије посетио манастирски комплекс.

У недељу Свих светих, 19. јуна 2022. године освећени су темељи манастира Карановца у Епархији бањалучкој. Темеље историјски значајног манастира који се веже за династију Немањиће осветили су преосвећена господа епископи бањалучки Јефрем, осечкопољски и барањски Херувим и марчански Сава уз саслужење свештенства и монаштва више епархија Српске Православне Цркве.