Патријарх Порфирије: Црквом не можемо да се служимо. Она није оруђе, а камоли оружје.

Патријарх Порфирије: Ми смо дужни да живимо духом Јеванђеља и духом Цркве, знајући да Црква увек иде између Сциле и Харибде, силе овог света и подводних стена, али знајући и то да је Она утемељена на Христу и да силе ада јој неће одолети, јер је она стуб и утврђење Истине.

У име Оца и Сина и Светог Духа! Блажењејши, високопреосвећена и преосвећена браћо архијереји, свима нам је познато да је Црква Тело Христово, да је сам Господ једна Глава и да Црква има своје унутарње законе који су утемељени на вечним принципима, на личности Сина Божјег Господа нашег Исуса Христа. Црква има своју динамику, има свој живот. И та динамика, живот и устројство Цркве ни у ком случају не могу бити сведени на динамику, принципе и правила која извиру из овог света. Штавише, тек не могу бити израз било ког човека, појединца, па макар и онога који је најсавршенији и најсветији. У Цркви увек све функционише саборно, онако како кажу Оци, формулишући истине вере на Васељенским саборима: Изволе се Духу Светоме и нама. Дакле, у Цркви ништа није само и искључиво од нас људи, док, у исто време, Бог не поступа у нашем свету, у било чему што је у вези са нама, без нас, без наше слободне воље, без нашег учешћа. Дакле, у симфонији нашој међусобној и у сагласју са Духом Светим Господ устројава динамику живота Цркве.

Архиепископ Стефан: Корак од историјског значаја како за Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију тако и за цело Православље

У име Оца и Сина и Светог Духа. Ваша Светости, високопреосвећени и преосвећени архијереји, високопречасни и пречасни оци, високопреподобни и преподобни оци, љубљени у Господу верни народе,

Заблагодаримо најпре Богу, који је молитвама Светог Климента, Светог Наума Охридског, Светог Саве Српског и Светог Николаја Жичког, благословио наш други долазак у Београд ради овог нашег трећег заједичког саслуживања. Захваљујемо и Вама, Ваша Светости, и браћи архијерејима на позиву и срдачном дочеку и, посебно, на данашњој заједничкој светој Литургији која најбоље и у потпуности одражава нашу међусобну љубав и потврђује наше евхаристијско јединство. Посебно захваљујемо Богу што нам сваки наш сусрет представља радост у Господу, радост која траје, јер на сваком нашем сусрету, заправо, доживљавамо нову радост за нашу Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију, за сав њен верни народ, а верујемо и за цело Православље.

Патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутoкефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 5. јуна 2022. године светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду уз саслужење Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана.

Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити преспанско-пелагонијски Петар, дебарско-кичевски Тимотеј, повардарски Агатангел, европски Пимен, кумановско-осоговски Григорије и преосвећена господа епископи зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, у молитвеном присуству високопреосвећеног митрополита тетовско-гостиварског г. Јосифа и преосвећене господе епископа хераклејског Климента, бачког Иринеја, марчанског Саве и умировљеног канадског Георгија.

На крају свете Литургије Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је Његовом Блаженству Архиепископу македонском и охридском г. Стефану Томос којим се потврђује аутoкефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије.

Патријарх Порфирије: Не дозволимо да логика овог света, која је свуда око нас, буде претежнија у нашем животу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 4. јуна 2022. године, на празник Светог Јована Владимира, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном том светом српском кнезу у београдском насељу Медаковић.

Саслуживали су преосвећена господа епископи хвостански и изабрани западноевропски Јустин и марчански Сава, као и високопреподобни архимандрити Нектарије, изабрани епископ јегарски, и Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије. У наставку преносимо беседу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија:

Патријарх Порфирије: Најсавршеније оружје мира јесте љубав, јесте Христос

Патријарх Порфирије: Данас смо се сабрали у овој литији, а свака литија је молитва, да се помолимо Богу за мир, за мир у читавом свету, а првенствено за мир у Украјини. Сабрали смо се, јер знамо да је мир увек мир Божји. Господ сам каже: Мир свој вам остављам. Мира без Бога нема!

У име Оца и Сина и Светог Духа. Браћо и сестре, данас је Спасовдан. Данас славимо Вазнесење Господње као славу престоног града Београда, али Спасовдан слави и читав православни свет. Данас је слава овде, у Београду, али и у Жичи, у Пећкој Патријаршији, у Милешеви, у Дечанима, и у многим другим предивним светињама широм васељене. Чињеница да ми, Београђани, православни хришћани у Београду, за своју славу имамо празник који је везан за личност Христову и који се притом назива Спасовдан говори речитије од сваке помисли, од сваке речи и од сваке могућности да се опише шта то значи славити Христа, Његово Јеванђеље и славити Спасовдан као своју славу. Када славимо било који хришћански празник као појединци и као породице, ево и као велика породица града Београда, ми пројављујемо и потврђујемо пред читавим светом шта је наш систем вредности, како и на који начин верујемо, шта је то што опредељује наше стазе и кораке, наше размишљања, речи и дела.