Одлазак великана српске и европске културе и просвете

сахрана Дејан МедаковићУз саслужење Преосвећених Епископа: шабачко- -ваљевског Г. Лаврентија, жичког Г. Хрисостома, бачког Г. Иринеја, шумадијског Г. Јована, 8 свештеника и 4 ђакона, 4. јула 2008. године, Његово Високопреосве- штенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије одслужио је опело и отпратио Богу на истину душу Дејана Медаковића, професора историје уметности на Београдском Универзитету, председника Српске Академије Наука и Уметности, угледног културног и научног радника. Појао је Студијски хор Музиколошког института САНУ под вођством академика Д. Стефановића. Академик Медаковић је сахрањен у породичној гробници уз свог претка војводу Милорада Медаковића.

Ново рукополпожење и монашење у Архиепископији београдско-карловачкој

монах ХристифорЊегово Високопреосвештенство Митрополит црногорско- -приморски Г. Амфилохије служио је јуче, 4. јула 2008. године, уз саслужење 9 свештеника и 4 ђакона, Свету Литургију у придворној капели Светог Симеона Мироточивог у Српској Патријаршији у Београду. У току богослужења Митрополит је у чин ђакона произвео Милана Марића, а у ред монаха студента теологије Јована Неђића ставивши га под небеско покровитељство Светог мученика Христифора. Нови монах Христифор прибројан је братству придворног храма Светог Симеона Мироточивог.

По одслуженој Светој Литургији, Митрополит Амфилохије је на Војно-медицинској академији причестио Његову Светост Патријарха Српског Г. Павла који је Свето Причешће дочекао појући псалме и молитве.

Потом је посетио министра г. Драгана Јочића који се налази на болничком лечењу. Уз очитане молитве, Митрополит Амфилохије му је изрекао речи охрабрења и пожелео брз опоравак.

Митрополит Амфилохије у посети Патријарху Српском Господину Павлу

Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је по одслуженој Светој архијерејској литургији у Придворној патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог, отишао у посету Његовој Светости Патријарху Г. Г. Павлу на Војно медицинској академији, причестивши Његову Светост.

Током посете је примљен код пуковника примаријуса др. професора Зорана Хајдуковића и извештен о здравственом стању Његове Светости које је "видно добро" .

Потом је Његово Високопреосвештенство у болничком апартману Његове Светости дочекао Премијера Србије г. Војислава Коштуницу и академика Матију Бећковића који су посетили Његову Светост.

Председник Тадић посетио Патријарха српског Г. Павла

Председник Србије Борис Тадић посетио је у суботу, 24. маја 2008. године, Његову Светост Патријарха српског Г. Павла, који се налази на опоравку на Војно-медицинској Академији. Његова Светост Патријарх српски Г. Павле и Председник Борис Тадић провели су краће време у пријатном разговору.

Фото: Архива Информативна служба Српске Православне Цркве

Делегација Светог Архијерејског Сабора СПЦ посетила Патријарха српског Павла

ВМАПо одлуци Светог Архијерејског Сабора СПЦ трочлана делегација овог највишег тела СПЦ, предвођена Митрополитом црногорско- приморског Г. Амфилохијем посетила је јуче 22. маја 2008. године, Његову Светост Патријарха српског Г. Павла који се налази на лечењу у Војно-медицинској академији у Београду.

Задатак делегације, у којој су били и Епископи - аустралијско- новозеландски Г. Иринеј и диоклијски Г. Јован, био је да обавести Његову Светост о раду Светог Архијерејског Сабора СПЦ и одлукама које су у току заседања донете.

По саслушаном извештају, који је поднео Митрополит Амфилохије, Патријарх српски Г.Павле је рекао: "Хвала Богу великоме за мир и јединство наше Свете Цркве."