Сви епископи Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве служили Свету Литургију у Храму Светог Саве

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, у Спомен Храму Светог Саве на Врачару, данас, када прослављамо дан преноса моштију Светог Саве, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење свих Архијереја Српске Православне Цркве из Отаџбине и расејања, који су ових дана окупљени у Београду на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

СаборСабор ХрамСабор

 

Почело заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве

Призив Духа Светога Данас је чином Призива Светог Духа у Придворном храму Светог Симеона Мироточивог у Патријаршијском двору у Београду, почело овогодишње мајско редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Сабор У раду овог највишег јерархијског представништва и црквенозаконодавне власти у пословима вере, богослужења, црквеног поретка, унутрашњег уређења Цркве, као и врховне судске власти у кругу своје надлежности учествују сви епархијски архијереји Српске Православне Цркве из Отаџбине и дијаспоре.

Као и сваке године, на крају рада Свети Архијерејски Сабор ће издати Саопштење за јавност.

Детаљније о институцији Светог Архијерејског Сабора можете прочитати ОВДЕ.

Пренос моштију Светог свешетномученика Доситеја

Увече, 12. маја 2008. године, молитвено су пренете мошти Светог свештеноисповедника Доситеја Загребачког и Ваведењског из гроба у порти манастира Ваведење у Београду у саму цркву.

На основу одлуке Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве од маја 2000. године, којим је овај свештено- исповедник причислен списку српских светитеља и изричитог благослова Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије пренео je свете мошти из гроба у коме је почивао од 15. јануара 1945. године, у манастирску цркву.

Верска настава - цивилизацијска и европска тековина

Владика Атанасије Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), викар Патријархов и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке, уприличио је данас, 5. маја 2008. године, пријем за директоре основних и средњих школа са територије града Београда. Пријему су присуствовали г. Радомир Наумов, министар вера у Влади Републике Србије, г. Зоран Алимпић, в.д. градоначелника Београда, г. др Љубомир Протић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања, и сви чланови Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке.

Владика Атанасије На почетку пријема Преосвећени Владика Атанасије је поздравио директоре основних и средњих школа, госте и вероучитеље и пренео им благослов Патријарха српског Павла. Преосвећени Владика је нагласио да је верска настава у систем образовања у Србији после неколико деценија поново уведена захваљујући напорима црквених великодостојника и тадашњег Премијера Србије др Зорана Ђинђића. Владика је подсетио све присутне да се старо не треба заборавити, да се предање не сме занемарити у савременом животу, јер је народ богатији ако поред своје визије будућности увек има на уму и своју традицију. Пошто је пријем организован у Патријаршијском двору, Владика је посебно поменуо да су на овом пријему сви присутни уједно и гости Његове Светости, те их је упознао са здравственим стањем Патријарха српског - за кога је истакао да је човек циља и да је сву своју енергију искористио на добро Цркве Христове и народа српског.

Прослављена Лазарева субота у Београду

Митрополит Његово Вископреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије поводом данашњег празника Лазареве суботе служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду.

У току Службе Божије, Архиепископ Г. Амфилохије је рукоположио Лазара Војводића у чин ђакона, Василија Војводића у чин јереја и јерођакона Марка (Момчиловића) унапредио у чин архиђакона.парастос

На крају Свете Литургије, Владика Амфилохије је служио парастос пострадалима у нуклеарној катастрофи у Чернобилу у присуству највиших представника амбасада Русије, Украјине и Белорусије.

После ломљења славског колача, уследио је пријем за високе госте у Двору Српске Патријаршије.

Патријарах Српски Павле прославио крсну славу Лазареву суботу

ПатријархЊегова Светост Патријарх Српски Г. Павле прославио је данас своју крсну славу Лазареву суботу на Војно-медицинској академији у Београду.

Патријарх Његово Вископреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија, секретара Светог Синода протојереја-ставрофора Сава Б. Јовића, секретара Црквеног суда протођакона Стевана Рапајића и монаха и монахиња из најближе Патријархове пратње, преломио је славски колач и пожелео Његовој Светости срећну крсну славу и скори опоравак.

Захваливши се гостима, Његова Светост Патријарх Српски Г. Павле је овом приликом целивао честицу моштију Светог Лазара Четвородневног која је донета са Кипра.